KIKINDA – Od četvrtka do nedelje Kukinda će biti grad koji slavi bundevu, tikvu, misiraču, dulek, ili jednostavno, ludaju, kako kažu u Banatu. Sve je u znaku manifestacije “Dani ludaje” koja će biti održana 33. put uzastopno. Očekuje se veliki broj gostiju, posebno iz susedne Rumunije, odkale je prošle godine tokom ove fešte stiglo čak oko 12.000 ljudi. Organizatori iz gradske Kancelarije za turizam s nestrpljenjem očekuju proizvođače tikava da prijave svoje džinovske plodove, koji će se meriti u subotu, kada je i glavni program ove svetkovine. Za pobednike, one koji budu imali najteže i najduže tikve, pripremljene su nagrade od po 100.000 dinara, a drugoplasirane po 30.000, a one koji ostanu na trećem mestu po 20.000 dinara.

Kikinđane zanima hoće li titular za najtežu ludaju ove godine ostati u njihovom gradu, Prošle godine je pobedio Blaži Jelić, koji je odgajio tikvu od tešku čak 288 kilograma. To, ipak, nije rekorderka ove manifestacije, jer je mladi Milan Desnica iz Savinog sela 2014.godine doneo bundevu tešku 507 kg. Odakle će u Kikindu stići najduža tikva, takođe je nepoznanica. Ranijih godina redovno su pobeđivali povrtari iz Temerina, ali ih je prošle godine eliminisala Jelenu Vukadinović iz Sremskog Jarka, koja je pobedila sa tikvom od neverovatnih 294,5 centimetara. Tako je ova Sremica postavila rekord svih dosadašnjih „Dana ludaje“ u proizvodnji dugačkih bundeva.

PROČITAJTE JOŠ - "Dani ludaje" mere rekorde

Koliko god da gostiju dođe u grad ludaja, domaćini su spremni da ih ugoste, jer pripremaju bogat “banatski fruštuk” koji će služiti u subotu i nedelju na gradskom trgu. Biće svega, prsti da se poližu, jer niko iz Kikinde ne sme da ode gladan i žedan. Prvi put dolaze posetioci iz Makedonije, iz Ohrida, i iz Istočnog Sarajeva, a redovno na “Dane ludaje” dolaze učesnici iz svih krajeva Vojvodine, kao ii z Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Mađarske..

Svake večeri priređuju se koncerti poznatih pevača i grupa, pa će nastupiti “Ođila” , “Apsolutno romantično”, Ana Kokić, “Crvena jabuka”, Dragica Radosavljević Cakana i Lepa Brena, “Plavi ptičić” i Vlatko Stefanovski trio.