Iako je požar koji je u utorak popode izbio u prokupačkom selu Bresničić ugašen u večernjim satima, u njemu je izgorelo više od stotinu pragova zbog čega je oštećena železnička pruga u dužini od oko 600 metara.

Naime, prema prvim procenama izgorelo je oko 120 pragova zbog čega je obustavljen železnički saobraćaj na relaciji od Kuršumlije ka Prokuplju. Inače, požar koji je usled paljenja niskog rastinja izbio u selu Bresičić samo je jedan u niz požara koji su u posledih mesec dana registrovani u Toplici zbog paljenja vatre na otvorenom prostoru.

PROČITAJTE JOŠ - Izgoreo restoran blizu benzinske pumpe, cela ulica u dimu (VIDEO)

Usled nemara stanovništva, apel da se ne pali vatra na otvorenom uputili su iz prokupačkog Lovačkog Udruženja jer su do sada od požara pričinjene ogromne štete u šumama i objektima, a usled poslednjeg i na železnici.

- Apelujemo na sve meštane koji žive podno Velikog i Malog Jastrepca, Radan planine, Vidovače i Pasjače da ne pale svoja strništa, nisko rastinje i korov, kako ne bi došlo do pojave požara - ističe Vladan Lazić, upravnik Lovačkog udruženja Toplica i dodaje da lovna površina kojom gazduje Udruženje, iznosi 64.474 hektara.

Isto tako, on apeluje i na lovce da ne pale vatru na otvorenom tokom sezone lova jer su kako opominje, požari evidentirani tokom proteklog meseca, prouzrokovali su velike štete flori i fauni.

- Pored toga što može da ugrozi ljudske živote i imovinu, požari mogu da nanesu i veliku štetu životinjskom svetu - podvukao je Lazić.

(RTS)