DONjA Lokošnica, kod Leskovca, i ove godine je posvetila jedan dan autohtonoj sorti paprike čijom proizvodnjom se bavi skoro svaka od 200 kuća u ovom selu. Od nje prave mlevenu začinsku i gruvanu papriku za koju Lokošničani tvrde da je najbolji dodatak jelima.

Na tradicionalnom takmičenju u brzom nizanju paprika ove godine, u konkurenciji osam učesnica, pobedila je Jovana Kostić. Ona je sto paprika nanizala za dva minuta i 20 sekundi, dok je za najboljeg proizvođača, na manifestaciji, koja se održava 14 godina zaredom, proglašen Miloš Mišić.

Posebna vrsta paprike, takozvana nizača, uspeva samo u ataru ovog sela, a njeno seme je staro blizu 200 godina. Brojni pokušaji da se nizača uzgaja i u drugim sredinama nisu urodili plodom. Specifičnost ukusa začinske paprike iz Donje Lokošnice, kako ističu meštani, krije se u njenom prirodnom sušenju na vencima koji u ovo vreme prekriju fasade gotovo svih objekata u selu.


PROČITAJTE JOŠ - Selo slavi papriku od koje živi