FABRIKA dečjih krevetića kompanije "Simpo" u selu Radovnica kod Trgovišta, godinu dana posle ponovnog pokretanja proizvodnje, beleži odlične rezultate. Kompletan asortiman od masivnog drveta se plasira širom Evrope - kupcima u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

- Zato menadžment "Simpa" već analizira neke od načina da do novembra zaposli novih tridesetak radnika, kako bi uspeo da odgovori potražnji mušterija sa Starog kontinenta - kaže direktor fabrike Mile Mitić. - Istina, rezultati još nisu na nivou onih kada je Fabrika krevetića iz Radovnice snabdevala čak i firmu IKEA, ali nam vrednost mesečne proizvodnje trenutno dostiže i 90.000 evra. Novi kupac iz Danske nudi da potpišemo ugovor o redovnoj mesečnoj isporuci krevetića za 50.000 evra.

Obim proizvodnje, kvalitet i redovne isporuke su se odrazile i na primanja 55 zaposlenih, pa trenutna prosečna zarada u fabrici iznosi 33.000 dinara. I, ovdašnji ljudi su više nego zadovoljni, jer je fabrika dugo bila u agoniji kojoj se nije nazirao kraj. Pritom, Radovnica je - sa nešto manje od hiljadu žitelja - najveće selo u nerazvijenoj opštini, a u Trgovištu još samo "Jumko" radno angažuje 50 ljudi.

Pročitajte još: "Simpo" ponovo proizvodi krevete za decu u Radovnici

- Najviše koristi od te dve fabrike imaju porodice zaposlenih, ovdašnji trgovci, a onda i lokalna samouprava čiji budžet jača iz meseca u mesec - zadovoljno konstatuje prvi čovek Trgovišta Nenad Krstić.