MIGRANT iz Iraka Ahmad Bevar (37), dva i po meseca boravi u Prihvatnom centru za migrante u Somboru, koji se nalazi na obodu grada, a za to vreme je pridobio simpatije zaposlenih, ali i sugrađana, zbog lepog gesta - što je našao novčanik sa dokumentima i vratio ga vlasniku. Inače, sa suprugom i troje dece ovaj plemeniti čovek čeka na azilantsku proceduru u Mađarskoj, kako bi otputovao u Belgiju. Po zanimanju je moler i želi da taj posao nastavi u svom planiranom odredištu.

On je pre nekoliko dana krenuo u centar Sombora i u gradu, na ulici, pronašao izgubljeni novčanik sa dokumentima, novcem i platnim karticama, i to doneo u Prihvatni centar.

- Znao sam da ne smem da uzmem tuđu stvar, niti novac. Odmah sam se vratio u migrantski centar i rekao šefu smene šta sam pronašao i predložio mu da pronađemo vlasnicu. Želeo sam da je upoznam, ali nisam želeo nikakvu nagradu - kaže skromno Bevar.

Pročitajte još - Sombor: Migrant pronašao novčanik i vratio ga vlasniku

Goran Boškić, vođa smene u centru, veli da nije iznenađen Ahmadovim postupkom, znajući koliko migranti poštuju gostoprimstvo Srbije.

Ana Babić, starija žena, ponudila je ovom poštenom nalazaču nagradu, odnosno sav novac, ali je to Ahmad odbio. Međutim, ona je želeći da ga počasti, zatim, otišla u prodavnicu i kupila sokove i slatkiše za njegovu decu.

U Prihvatnom centru za Ahmada svi imaju samo reči hvale.

Bevar kaže da želi da dobro vaspita decu, da se školuju i da budu dobri i pošteni ljudi.

I PRE 15 DANA

OVAJ isti migrant je pre samo petnaestak dana takođe pronašao novčanik Somborca sa dokumentima. Ahmad je i tada odbio nagradu i vlasnik ga je takođe počastio slatkišima i hranom za porodicu.