NI posle dve godine od povratka iz inostranstva mladi lekar Dalibor Stojanović iz Vlasotinca nije se pokajao zbog svoje odluke da profesionalnu afirmaciju potraži u domovini, iako mu je daleko od rodne grude nuđen siguran posao lekara sa specijalizacijom. Doktor Dalibor je u međuvremenu upisao volontersku specijalizaciju, zbog koje danas živi na relaciji Niš - Vlasotince, a projektno je angažovan i u Službi hitne medicinske pomoći vlasotinačkog doma zdravlja.

- Želja mi je da znanje koje imam primenim u lečenju bolesnika u našoj zemlji i na taj način dam svoj profesionalni doprinos društvu koje me je školovalo. U Lajpcig sam otišao da potpišem ugovor, ali sam se predomislio, iako sam za posao u Nemačkoj imao podršku sestre farmaceuta i zeta anesteziologa koji tamo rade - priča ovaj mladi lekar.

On može da se pohvali i time da je tri godine bio student sa najvišim prosekom. Doktor Dalibor smatra da prilikom odluke otići ili ostati ovde treba uzeti u obzir mnoge stvari, od profesionalne afirmacije, koja je najbitnija, do novca, koji je važan, ali, prema njegovom mišljenju, ipak treba biti tamo gde se najbolje osećate.

PROČITAJTE JOŠ - Vratio se u Srbiju iz Engleske: Sreća je biti među svojima

- Ovde mi je lepše. Nisam mogao da zamislim da radim u tuđini umesto u zemlji u kojoj sam odrastao, i zbog toga sam od svega, posle samo tri nedelje, odustao - kaže doktor Dalibor, koji je na zamenama odsutnih lekara radio u Nišu, Požarevcu i Kučevu.

Dom zdravlja u Vlasotincu, Foto I. Mitić

Direktorka vlasotinačkog Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović se priseća da je Dalibor ovakav ishod nagovestio kada su se pozdravljali i dodaje da je reč o kolegi kakav se samo poželeti može. Zaposlen je u Službi medicinske pomoći po projektu kojim lokalna samouprava finansira zarade 14 lekara i isto toliko tehničara, odnosno sestara. Vlasotinačkom Domu zdravlja je ukinuta specijalistička služba sa obrazloženjem da je ta ustanova od bolnice u Leskovcu udaljena nepunih 20 kilometara. Međutim, niko nije imao u vidu da od pojedinih sela do leskovačke Opšte bolnice treba proći dvostruko duži put.


MANjAK OSOBLjA

Opštine Vlasotince i Crna Trava, kao i Leskovac, trude se da pokriju razuđenu teritoriju adekvatnim brojem lekara i sestara, zbog čega iz svojih budžeta obezbeđuju plate dela neophodnog medicinskog osoblja.

- Imamo potrebu za većim brojem lekara nego što je to predviđeno kriterijumima Ministarstva i to ne možemo da ignorišemo. Povratak ovog mladog čoveka pokazuje da mladi ljudi u Vlasotincu mogu da pronađu svoje mesto i da obezbede egzistenciju sebi i svojoj porodici - zaključuje predsednik opštine Zoran Todorović.