PROPAO je i 12. pokušaj sudskog preuzimanja pogona za proizvodnju kugličnih vretena u Fabrici reznog alata u Čačku. Radnici su i ovoga puta bukvalno telima blokirali ulaz u fabriku sudskim izvršiteljima, koji su pokušali da oduzimanjem dela pogona naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom.

Zaposleni su u četvrtak naglasili da sa velikom neizvesnošću očekuju odgovor specijalnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal, kome je Industrijski sindikat ove firme, nekadašnjeg čačanskog giganta, podneo krivičnu prijavu protiv sudije Privrednog suda u Čačku Dragice Urošević, postupajućeg sudije u postupku izvršenja u pogonu kugličnih vretena FRA.

Krivična prijava protiv sudije podneta je zbog sumnje da je izvršila krivično delo, jer je dopustila da se sprovede izvršenje nad objektom koji se nalazi pod zaštitom uredbe Vlade Srbije, rešenjem od 28. novembra 2015. Tim dokumentom naglašeno je da FRA pripada kategoriji preduzeća pod posebnom zaštitom jer se ovde proizvode alati i oprema za naoružanje i potrebe namenske industrije za raketne sisteme "Morava". Postavili smo jednostavno pitanje kako je sudija omogućila tom kupcu prednost u odnosu na interese Republike Srbije - objasnio nam je Dušan Đelić, predsednik sindikata.

Pročitajte još - Živim zidom odbranili pogon

Prema njegovim rečima, krivičnom prijavom obuhvaćen je i to što su fizičkom licu, to jest kupcu, odlukom Privrednog suda najpre predata na korišćenje tri ara zemljišta, da bi nakon dve nedelje sudija Urošević donela novi zaključak, gde mu je predato na korišćenje šest ari.

- Predato mu je više zemljišta nego što mu po zakonu pripada - naglašava Đelić. - Tražimo da tužilac preispita u koliko je slučajeva od 2015. u javnim licitacijama učestvovao ovaj kupac u postupcima koje je vodila Uroševićeva. Sumnjamo da se radi o organizovanom kriminalu.

Protiv radnika je, inače, podneta krivična prijava, zato što, navodno, sprečavaju privatno lice da uđe u svoj posed.

PRIVREDNI SUD: SVE PO ZAKONU

U SUDSKOJ upravi, s druge strane, navode da je predmet predaje objekat fabrike, a ne mašine, koje je izvršni dužnik (FRA) bio u zakonskoj obavezi da iseli iz predmetnog objekta, što znači da je ovlašćen i da ih iseli u drugi svoj objekat i time istovremeno očuva proizvodnju i punu zaposlenost.

- Prilikom donošenja odluke posebno je cenjeno da izvršni dužnik nije proizvođač naoružanja i vojne opreme za potrebe Ministarstva odbrane i VS, već da je po prodaji objekta pribavio dozvolu za izradu specijalnih alata za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, i da ne pripada grupaciji odbrambene industriji Srbije - navode u Privrednom sudu.