Stihovima pesme „Ne rugaj se“ članovi Udruženju roditelja bolesne i dece sa posebnim potrebama „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice ukazali su, na humanitarnoj akademiji održanoj u Zvečanu, na teškoće i patnje sa kojima se susreću, ali i na čvrstu volju da se sa nedostacima koje imaju izbore.

U tome će im, u narednom periodu pomoći i novčana sredstva u iznosu od 35 hiljada evra koja su tokom decembra meseca prošle godine, prikupljena u velikoj humanitarnoj akciji sprevodenoj u Republici Srpskoj.

Dokazani prijatelj srpskog naroda na Kosmetu i veliki humanista, predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov uručio je ček sa ovim iznosom predsednici Udruženja Ivani Rakić i pozvao sve ljude dobre volje, ali i institucije da pomognu ovoj deci i njihovim porodicama.

Pročitajte još - DRŽAVA SPREMA POMOĆ: 4,5 milijardi za preporod Srba na KiM

- Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu je pokrenuo humanitarnu akciju koja još uvek traje i cela Republika Srpska stoji uz ovo Udruženje. Ja vam obećavam da naša pomoć nikada neće prestati i uvek ćemo biti uz vas - rekao je Arlov. On je naglasio da je ovu akciju, kao i celokupno zalaganje Udruženja, podržala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ali i mnogi humani ljudi koji izdvajaju novac kako bi stipendirali decu na Kosovu i Metohiji ili pomagali porodice u stanju socijalne potrebe.

Kao apel svima, a posebno predstavniciima lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji, Arlov je istakao potrebu za otvaranjem Dnevnog centra za bolesnu i decu sa posebnim potrebama.

-Pomozimo im da imaju svoj kutak i da postanu samostalni ljudi. Biće to uspeh svih nas i dobro delo koje smo uradili - rekao je Arlov.

Na nesebičnoj pomoći svima koji podržavaju rad ovog Udruženja zahvalila je predsednica Ivana Rakić i dodala da će i u ovoj godini učiniti sve kako bi ova deca imala bolji život.

Podrška stiže i od lokalnih samouprava, a prvi čovek Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić posebno je naglasio da ljudima koje ovo udruženje okuplja nije potrebno sažaljenje, već konkretna pomoć i njihovo prihvatanje u društvu. U tom cilju Privremeni organ je obezbedio 100 hiljada dinara i 160 paketića za decu.

- Zajedno moramo učiniti sve da osnažimo ove roditelje, da budu na sigurnim radnim mestima. U poslednjih pet godina zaposlili smo 36 osoba sa invaliditetom. Ostalo nam je još četvoro, i u ovoj godini na evidenciji nacionalne službe nećemo imati nijednu osobu sa invaliditetom – rekao je Spirić.

Patnje i muke 126 porodica, članovaUdruženja „Podrži me“ prepoznate su i u centralnoj Srbiji, ali i dalekom Čikagu odakle su od kompanije „Triemti“ stigli poklon paketići, a podršku su svojim prisustvom pružili čelnici opština Lajkovac i Srljig.

U znak zahvalnosti za pomoć i pažnju koju dobijaju, deca okupljena u Udruženju, uz pomoć vaspitača PU „Lane“ iz Zvečana izvela su prigodan program kojim su još jednom pokazali da su deo nas i da žive sa nama.