U SELU Globoder, kod Kruševca, stekli su se prvi uslovi da se radi na priključenju vode u skromnom domaćinstvu sedmočlane porodice Krstojević, koja se godinama snabdevala neispravnom vodom iz udaljenog bunara. Nedaleko od sada mnogo srećnijeg doma, završena im je šahta i osnovni radovi sa pripremom za budući priključak.

- Majstoru je ostalo još samo da dovrši drugi sloj poklopca, odnosno betonsku ploču da bi počelo da se radi na priključivanju vode - priča oduševljeno, za "Novosti", Snežana Krstojević, samohrana majka tri maloletne devojčice, koja na desetine puta zahvata kofe iz rizičnog bunara ne bi li snabdevala potomstvo, bolesne roditelje Dragomira i Angelinu i brata Mirka, koji boluje od cerebralne paralize. - Poslednjih dana mi uopšte nije teško da odlazim do bunara po snegu, jer znam da će muka uskoro biti gotova. Čak i ako ne uspem da dovršim česmu i sve što treba u kući, činjenica da će mi voda biti ispred kuće već će promeniti naš život.

Pročitajte još - Bez vode dočekali i sneg

A on je dobrim delom već počeo da se menja. I buduće, prvo kupatilo u kući Krstojevića počelo je da se nazire. Snežana je pre nekoliko godina uspela da kupi pločice za kupatilo i pokazalo se da je tih 20.000 dinara mudro potrošila. Pločice su konačno našle svrhu i već sada u toplom, u priručnim kadicama, Snežana pere veš.

Predstavnici MZ Globoder koji su se uključili u akciju da pomognu Krstojevićima, kažu da im je u JKP Gradski vodovod predočeno da će njihov deo posla početi čim se steknu uslovi. Potrebno je da se iskopa više od 40 metara nedostajuće mreže i da se postavi vodomer. Marko Rakić, sekretar MZ, koji je tokom praznika aktivan u humanitarnim akcijama kao Božić Bata i Deda Mraz, kaže i da je zahvaljujući Crvenom krstu Kruševac i prodavnici obuće "Beograd", za tri devojčice pod krovom Krstojevića, obezbeđena topla obuća u vrednosti od 10.000 dinara.

POKRIVEN KROV NA ŠTALI ROĐACI porodice Krstojević pomogli su da se pokrije krov na maloj štali koji je stradao u požaru susedne šupe. Vatra je tada progutala tu malu ekonomiju, a svinja i dve koze su kisnule dugo ispod improvizovanog pokrivača.

Pročitajte još - MUKE PORODICE KRSTOJEVIĆ: Bunar blizu, česma suva

- Porodica je zaslužila pažnju, jer je reč o samohranoj majci sa troje maloletne dece, koja živi sa nepokretnim ocem, paralizovanim bratom, i nejakom majkom, u nedovršenoj kući bez vode - navodi Marko Rakić. - Uz pomoć ljudi dobre volje priključak za vodu je pri kraju.

U borbi za vodu, Krstojevići, koji žive od skromnih socijalnih primanja, imali su mnogobrojne saveznike. Niko nije ostao bez razumevanja za sudbinu porodice o kojoj su "Novosti" više puta pisale. Mlada majka Snežana (31), njene ćerke Adrijana (7), Milica (6) i Stefana od 21 meseci i još troje teško pokretnih ili sasvim nepokretnih srodnika, bili su primorani da čekaju vodu iz bunara na obližnjem brdu. Tu vodu koristili su za pripremanje hrane, higijenu, održavanje trošnog imanja i ekonomije.

Pročitajte još - ŽEđ PORED RIBARSKE REKE: Kraj Kruševca ugroženo više od 5.000 ljudi

VELIKI ODZIV

MEĐU prvima su se na apele za pomoć Snežaninoj porodici odazvala MZ Globoder, Gradska uprava, kao i Odbor za vodu koji je usvojio odluku Saveta MZ da se Krstojevići oslobode plaćanja 94.000 dinara koliko bi prema računici Odbora iznosio priključak za mrežu. Centar za socijalni rad odobrio im je jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara kako bi se izradila šahta i deo instalacija, a sa više adresa očekuje se i pomoć u materijalu. Iz MZ su se obratili i zadnjoj instanci na putu do vode - JKP "Vodovod Kruševac", kako bi im i oni izašli u susret.