VRNjAČKA BANjA – Uz prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof.dr Berislav Vekić, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, lekari i medicinsko osoblje, kao i brojni gosti, u vrnjačkoj Specijalnoj bolnici za interne bolesti juče je i zvanično otvoreno Odeljenje za dijalizu.

Otvaranjem ovog odeljenja, pacijenti sa područja Vrnjačke Banje, posle tačno jedne decenije ponovo će moći da obavljaju hemodijalizu u ovoj ustanovi i zbog svoje terapije neće više morati da putuju u susedne gradove.

- Odeljenje je praktično počelo da radi 14. septembra sa namenom dijagnostike i lečenja akutnih i hroničnih bolesti unutrašnjih organa. Pokretanjem ovog Odeljenja i njegovim uspešnim radom sledeći ciljevi su nam unapređenje stručnog rada i povećanje asortimana medicinskih usluga. Osim pacijenata iz naše opštine, sada će i turisti, koji su na programu hronične hemodijalize, prilikom boravka u Vrnjačkoj Banji moći da se dijaliziraju u našoj bolnici – kaže Vanja Balšić, direktorka vrnjačke SB za interne bolesti.

Pročitajte još - Centar za dijalizu u Vrnjačkoj Banji opet radi

Prema njenim rečima, ova medicinska ustanova poseduje 13 aparata za hemodijalizu, pa će biti u mogućnosti da primi i pacijente sa teritorije opštine Trstenik kojima je bliže i lakše da dolaze na terapiju u Vrnjačku Banju nego da, kao do sada, putuju u Kruševac.

- Ministarstvo zdravlja nastaviće da ulaže u proširenje kapaciteta i i poboljšanje uslova lečenja – rekao je prof. dr Vekić nakon obilaska Odeljenja za dijalizu i razgovora sa pacijentima. – Izdvojićemo i značajna sredstva za unapređenje opreme nabavkom biohemijskih analizatora, aparata koji će rešavati acido-bazni status, defibilatora, EKG aparata, monitora...

Foto G. Šljivić