SAMO dan pre isteka zakonskog roka, posle kojeg bi ovdašnjoj lokalnoj samoupravi sledovala prinudna uprava, u Smederevu je održana sednica Skupštine grada - 7. avgusta odložena zbog toga što se u sali nije pojavio nijedan od ukupno 44 odbornika iz vladajuće Srpske napredne stranke. Dakle, u utorak niko, a u petak - svi. Ostaje, međutim, nejasno zašto je lokalna vlast uopšte dozvolila da dođe u situaciju da sama sebi uskraćuje kvorum?

- Ko je i kojim metodama naterao odbornike naprednjaka da sada svi dođu - javno je zapitala odbornica DSS Miloratka Bojović, dok je Perica Đorđević iz tabora DS procenio da je dostojanstvo Skupštine brutalno urušeno, te sumnja u to da se ovde zapravo radi o svojevrsnoj političkoj trgovini.

PROČITAJTE JOŠ - Smederevu preti prinudna uprava

Nažalost, ovlašćeni predstavnik Srpske napredne stranke u smederevskoj skupštini i koordinator lokalnog povereništva Vesna Kiš Kostić je odbila razgovor sa novinarima, kratko napomenuvši da "trenutno u SNS niko nije ovlašćen da daje izjave"!

Ostaje, tako, da se nagađa kako su opet kulminirale nesuglasice između gradonačelnice Jasne Avramović i Gradskog odbora naprednjaka.

- U Srpskoj naprednoj stranci nema podela i dokle god sam ja na čelu grada, ona će biti jedinstvena. Odbornici i ja poštujemo stranačku politku i Aleksandra Vučića - navela je sa govornice Jasna Avramović, iako je o svojevrsnom kompromisu svedočila i (ne)očekivana promena dnevnog reda.

Naime, četiri člana Gradskog veća su u petak podnela ostavke, a Jasna Avramović je samo nekoliko sati kasnije, tokom zasedanja Skupštine, već predložila nove većnike. Takođe, pred odbornicima je bila i smena direktora JKP "Parking servis", pa se spekuliše da je upravo kadrovska kombinatorika bila tačka razdora unutar lokalnog SNS. Nezvanično se saznaje da je tokom pregovora gradonačelnika i Povereništva bilo i asistencija iz centrale stranke...


POSLOVNIK

IAKO odbornici tvrde da je sednica Skupštine zakazana SMS porukama - 16. avgusta uveče - samo 16 sati pre početka zasedanja, predsednik lokalnog parlamenta Bogoljub Spasojević tvrdi da je sve obavljeno po Poslovniku o radu. Novinari su o ovakvom razvoju događaja obavešteni 180 minuta pre zakazanog okupljanja narodnih predstavnika.