U godini kada slavi 85. rođendan, Fudbalski klub Trepča iz Kosovske Mitrovice obeležio je i značajan jubilej - četiri decenije od ulaska u Prvu ligu Jugoslavije. Podsećanje na zlatno doba, kada je ovaj klub bio među četiri najbolje ekipe u bivšoj Jugoslaviji, započelo je na stadionu u Žitkovcu, kada su jedan za drugim, pristizale legende kosovskometohijskog i jugoslovenskog fudbala sedamdesetih godina - Ilija Savović, Fikret Grbović, Miško Stolić, Ratomir Mušikić, Miodrag Radojević, Zoran Blažić, Enver Gusinac, Dušan Rašić....

Iako su im se životni putevi razišli pa se pojedini nisu videli više od 30 godina, prijateljstvo koje ih je krasilo kada su nosili zeleno-crni dres nije iščezlo. Iskreni zagrljaji i stisak ruke, ali i pokoja suza na izboranim licima, potvrdili su njihove reči da svoje drugove nisu birali po tome kakvo ime i prezime nose, već po tome kakav je ko čovek i igrač.

Zlatnu generaciju ovog kluba u borbi za Prvu ligu predvodio je kapiten Ratomir Mušikić koji je bio i jedan od domaćina svojim saigračima.

- Igrači Trepče bili su interesantni svim klubovima u Jugoslaviji. Igrao se dobar fudbal tih godina. Pa naš Pindović je deset godina bio najbolje krilo u državi, a onda se pojavio Džajić. Ja sam pored Trepče igrao i u Kolumbiji gde sam proglašen za najboljeg stranog igrača, ali sam se ipak vratio ovde i karijeru završio u klubu koji najviše volim - rekao je Mušikić.

Oni koji su sa nestrpljenjem čekali utakmice na starom stadionu kraj Ibra, a potom i na novom Trepčinom stadionu, još uvek pamte ovacije koje je "vihor sa Ibra" Ilija Savović izazivao svakim kontaktom sa loptom.

Poput strele kretao se levom stranom i već u prvom koraku ostavljao svoje protivnike daleko iza sebe. Bio je najbolji klupski strelac koji je na 32 utakmice osam puta zatresao protovničke mreže.

- Mi smo čak i Zvezdu pobeđivali - kaže Savović i podseća na uspeh Trepče kada je osvojila srebrnu medalju u takmičenju za Superkup Jugoslavije.

Ni daljina od više hiljada kilometara nije sprečila Zorana Blažića da dođe iz daleke Australije i vidi svoje stare drugove.

- Tri decenije nisam dolazio, ali ovaj poziv nisam mogao da odbijem. Sigurno da je ovo druženje i viđenje sa mojim saigračima nešto najlepše što mi se dogodilo u poslednje vreme - kazao je Blažić.

Jedini fudbaler koji je igrajući u drugoj ligi zaslužio poziv za nastup u A reprezentaciji Jugoslavije bio je Fikret Grbović. Popularni Grbo odigrao je 45 mečeva za omladinsku i olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije, a svoje fudbalsko umeće prikazao je i van granica naše zemlje.

Ljubimac Stolić ljubi dres

ZLATNA GENERACIJA

Tim koji je 1977. godine "Trepču" uveo u Prvu ligu Jugoslavije činili su: Ilija Savović, Miško Stolić, Fisnik Ademi, Milan Bačvarević, Dragan Miletović, Ramadan Cimilji, Miodrag, Dušan Rašić, Fikret Grbović, Erdogan Celina, Dragoljub Ljiljak, Dragomir Mutibarić, Zoran Buha, Asan Šasivari, Adnan Zećiri, Rafet Prekazi, Albert Cvetinić, Ljubomir Radević, Ratomir Mušikić, Momir Karadžić, Branislav Markov, Enver Gusinac, Vehadin Ajeti, Sabit Dalku, Petar Mrđa, Ljubomir Bakmaz, Zoran Blažić i Dragan Mrkić.


IZOSTALI ALBANCI

Pored Blažića, Radojevića, Ganića, Simeunovića, Mušikića, Košute, Stolića, Jakšića, Jokića, Gusinca, Rašića, Grbovića, pozivnice za proslavu ovog jubileja dobili su i Albanci koji su igrali za Trepču, ali se nisu odazvali jer, kako su rekli, imaju opravdane razloge za izostanak.