SVIH 9.800 doza vakcine protiv sezonskog gripa koje su dopremljene Domu zdravlja u Novom Sadu već su raspoređene u svih 36 ambulanti u gradu i vakcinacija je započeta. Po rečima koordinatorke vakcinacije u novosadskom Domu zdravlja i više medicinske sestre Dragane Kostadinović, pristiglo je za oko 300 vakcina više nego prošle godine.

- Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru i dogovore o primanju vakcine - kaže Kostadinovićeva za "Novosti", i dodaje da je preduslov za vakcinisanje da pacijent nije već oboleo od gripa.

Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa. Iz Doma zdravlja u Novom Sadu podsećaju da se ova sezonska trovalentna vakcina preporučuje svim osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, zatim sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Vakcinisanje se odnosi i na osobe starije od 65 godina, građane smeštene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama. Po tradiciji za vakcinaciju se najpre i najrevnosnije javljaju stariji sugrađani.


TRUDNICE

U DOMU zdravlja upozoravaju da se vakcinacija trudnica razmatra kao mogućnost od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom. Trudnicama koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje se vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.