BROJNI artefakti, životinjske kosti ali i ljudska vilica stara pola miliona godina, pronađeni u dve pećine kod Sićeva, Maloj i Velikoj Balanici, među najznačajnijim nalazištima su u čitavoj Evropi, ističe arheolog Dušan Mihailović. Stručnjaci su utvrdili da je vilica, koju je ovaj arheolog u Maloj Balanci pronašao 2006. godine, stara između 397.000 i 525.000 godina, a da su pre nje na teritoriji čitave Evrope pronađena samo dva ljudska fosila koja su starija.

Mihailović kaže da su nalazi od ogromnog značaja za ceo svet, a naročito ljudski fosil, koji doprinosi opštem razumevanju evolucije čoveka u Evropi. Samim tim i Mala Balanica je, kaže, jedinstveno i dragoceno nalazište.

- Pola miliona godina ljudskog prisustva u niškoj kotlini nezamislivo dug period. Ovako stare ostatke nemamo nigde u ovom delu Evrope. Kada sam nedavno razgovarao sa jednom jako poznatim arheologom iz Amerike i rekao mu da smo pronašli još jednu pećinu na ovim prostorima, on mi je rekao: "Dušane, pa vi imate srpsku Atapuerku", najpoznatije paleoantropološko nalazište u Evropi gde se nalaze ostaci stari preko milion, 700.000 i 300.000 godina" - priča Mihailović.

Do ovog svojevrsnog nalazišta, Male i Velike Balanice, Dušan je došao sasvim slučajno, radeći 2002. godine istraživanje i rekonosiranje zbog izgradnje trase puta Niš - Dimitrovgrad. Kada je od Ministarstva dobio novac za istraživanje, sa svojim timom uputio se u Sićevo i započeo je iskopavanje.

- Kada smo došli, pećina je bila potpuno zarasla i oštećena, a oštećenja su verovatno naneli ljudi koji su tragali za blagom. Tu smo pronašli ostatke vatrišta, tragove ljudskog boravka, svedočanstva o njihovom lovu, njihovoj tehnologiji, životinjske kosti, artefakte i odmah nam je bilo jasno da su veoma stari, da se mogu pripisati srednjem paleolitu, kulturi neandertalaca. Međutim, nismo ni slutili da možemo da pronađemo ostatke stare pola miliona godina, a možda i više - priča on.

RETKI POSETIOCI

PEĆINE su dugačke pet i dvadeset pet metara. Iako od ogromnog značaja, kako za nauku, tako i za grad Niš, pećina nije uvrštena u turističku ponudu, a zbog lošeg i otežanog pristupa, još nema mnogo posetilaca.

Smatra se da je Mala Balanica među najznačajnijim arheološkim lokacijama u Evropi

PORODICA TOŠIĆ ČUVAR BLAGA

MALA i Velika Balanica nalaze se stotinak metara od poslednje kuće u selu, kuće porodice Tošić, koja budno motri na pećine kada profesor i arheolog Dušan Mihailović ne radi iskopavanja.

- Otkad je počelo istraživanje pećine, moja porodica i ja pružamo punu podršku profesoru Mihailoviću. Dok on nije tu, ključevi su kod mene i pećine stalno obilazimo i održavamo. Ako neko dođe da vidi pećinu, mi ga odvedemo, pokažemo sve, ispričamo im sve - objašnjava Dragan Tošić.

Pored pećine Velika i Mala Balanica, Mihailović sa svojim timom radi i iskopavanja pećine blizu Jelašničke klisure kod Niša, gde postoje ostaci iz srednjeg paleolita, stari više od 40.000 godina, i ostaci iz poznijeg perioda, stari oko 25.000 godina.