SELO Visoka, nadomak Arilja - kao potencijalni centar ruralnog i banjskog turizma na 1.350 metara nadmorske visine - važi za razvojno najperspektivnije u opštini, a OŠ “Ratko Jovanović” će, zahvaljujući meštanima koji su odlučili da budu pioniri korišćenja solarne energije, uskoro postati prva “na sunce” u ovom delu Srbije.

Na krovu stare zgrade već su postavljene fotonaponske ćelije, solarna energija osvetliće dečje igralište i zimi pokretati pumpe za grejanje, a kada se novi sistem nađe i na objektu pored škole, od sunca će biti struje i za rad kompjutera, televizora, bojlera, frižidera...

- Period isplativosti fotonaponskog sistema znatno je kraći u odnosu na agregate koji koriste gorivo ili direktnu električnu energiju, pa će doprineti i smanjenju troškova opštine Arilje - ističe Nataša Milivojević, predsednik ekološkog udruženja “Rzav”, realizatora projekta pod nazivom “U saradnji sa suncem”.

A da bi se do toga stiglo, žitelji Visoke, te učenici i zaposleni u školi - uz materijalnu pomoć prijatelja- najpre su postavili novi krov, ojačali elektroinstalacije, zamenili dotrajalu stolariju, uredili toalete i osavremenili sistem za grejanje. Inače, već deceniju organizuju Zimske i Letnje igre za stotine mališana, podigli su Omladinski dom i seosku biblioteku, a sada dovršavaju izgradnju parka na Rzavu - ponoseći se dramskom družinom i školskim listom...

- U đačkoj zadruzi “Zvončić” proizvodimo slatka, džemove, suvenire, kaleme starih autohtonih sorti voća... Nameravamo da rekonstruišemo zgradu koja će služiti kao proizvodni prostor Zadruge, a u planu je i adaptacija još jednog školskog objekta, u turističke svrhe - zaključuje nastavnik Petar Marjanović.