Dok su mnogim ljudima ljubimci terijeri, nemački ovčari, pudlice i persijske mačke, Milutin Šušić iz čačanskog sela Lipnica uzgaja jelene i košute.

On kaže da ih je pripitomio na svom porodičnom imanju, jer gaji veliku ljubav prema jelenima, ali dodaje da su oni i veoma korisni.

"Uzgajam jelene lopatare i košute, a ove prelepe životinje su mi očistile imanje koje je bilo zakorovljeno, puno kupina i trnja", priča Milutin za Tanjug.

Prema njegovim rečima, 35 ovih životinja živi na četiri hektara ograđenog prostora.

Jeleni lopatari ime su dobili po karakterističnim rogovima koji se šire u "lopate" i mogu biti teški i više od pet kilograma, a imaju ih samo mužjaci, kaže lovočuvar Bratislav Šušić, dodajući da rogovi, kada se završi sezona parenja, otpadaju.

"Stariji mužjaci ostaju bez njih već početkom marta, a nove dobijaju u junu, dok je kod mlađih životinja ovaj proces nešto sporiji, pa oni ukrase na glavi gube u maju, a novi im izrastaju u avgustu", objašnjava Šušić.

Lopatari su nešto sitniji od običnih jelena. Mužjaci mogu narasti od 1,3 do 1,7 metara u dužinu i oko jedan metar u visinu, a obično su teški od 80 do 100 kilograma, dok su košute sitnije.

Dlaka im je tokom toplih meseci kratka, obično riđe boje, sa beličastim pegama, dok im zimi izrasta gušće i tamnije krzno, mada ima i primeraka sa potpuno belom ili sasvim crnom dlakom, napominje lovočuvar.

On u šali kaže da su jeleni lopatari i veliki ljubavnici, a kada "bace oko na neku košutu", spremni su da se bore za nju do krvi.