VRŠAC - Grupa od četrdesetak ogorčenih građana i boraca za zaštitu životinja u četvrtak je mirno protestovala ispred zgrade Osnovnog suda u Vršcu dok je trajalo suđenje V. Z. za zlostavljanje i ubistvo mladunčeta psa, koje je na društvenim mrežama postalo poznato pod imenom Beba. Oni su se, kažu, okupili da ovom slučaju daju veći značaj, kako bi se krivac adekvatno kaznio, a zločini nad nedužnim životinjama zaustavili.

- Na ovaj način želimo da pošaljemo jasnu poruku sudu i javnosti da se okrivljeni mora kazniti za nedelo koje je počinio i da kaznena politika prema izvršiocima ovakvih dela mora biti rigorozna, na gornjoj granici maksimalno zaprećene kazne, kako zlostavljanje životinja ne bi postalo praksa - naglašava Dragana Lučić, članica udruženja „Anima“.

Iako je u Vršcu u poslednje vreme mučenje životinja, nažalost, postalo česta pojava, Bebin slučaj je tek drugi koji je otišao pred vršački sud. Okrivljeni u prvom ovakvom sudskom postupku odležao je dva meseca zatvora.

- Za krivično delo mučenje i ubijanje životinja predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana - predočio nam je Goran Nikolić, v. d. predsednika Osnovnog suda u Vršcu.

Bebin tužan kraj dospeo pred sud

Suđenje V. Z. za ovaj monstruozni čin je tek počelo, a, kako smo nezvanično saznali, on negira da ga je počinio, za šta ima i svedoke. Da podsetimo, Beba je pronađena 25. oktobra u dvorištu jedne firme u Vršcu sa odsečenim ušima i repom, a prema njenom tadašnjem izgledu, pretpostavljalo se da je bila i izgladnjivana. Uprkos velikim naporima zaposlenih u vršačkom Prihvatilištu za pse da je održe u životu, uginula je samo dva dana kasnije od zadobijenih rana, velikog gubitka krvi i pada imuniteta.

TROVAO PO DVORIŠTU

SLIČNA sudbina zadesila je i štene zlatnog retrivera, koje je bilo vezano za drvo u jednoj ulici, ali tako da nije moglo ni da sedi ni da leži. Nedavno se pojavio i monstrum na Guduričkom naselju, koji nije trovao samo lutalice, već i pse u dvorištima.

ŠARPLANINCI VEZANI ZA DRVEĆE

BEBIN slučaj je bio najmonstruozniji čin mučenja životinja u Vršcu, ali, nažalost, ne i jedini primer zlostavljanja, pre svega pasa. Nedugo posle njenog uginuća, jedan pas je pronađen otrovan, a drugi je sa živim ranama oko vrata bio bačen na dno kontejnera u naselju Hemograd. Tu su i primeri dva izgladnela šarplaninca, mužjaka i ženke, koje su vlasnici bezdušno vezali lancima za drveće na Gradskom jezeru i ostavili ih bez hrane i vode.