NIŠ - Skeptici bi kazali da Nišava ne može da se meri sa Tarom ili Savom, ali ovdašnji entuzijasti iz Rafting saveza Srbije, srećom, rešili su da dokažu suprotno. Reka po kojoj je Niš najpoznatiji profesionalnim trenerima iz Svetske rafting organizacije, protekle nedelje bila je “učionica” za neobičnu školu - kako postati rafting vodič u turizmu. Dragocene lekcije dobili su i napredni rafting takmičari, ali i treneri kako bi dalje obučavali svoje pulene da se uhvate u koštac sa srpskim rekama.

Napredne obuke rafting veslanja, ali i za juniore nastavljaju se na leto, od 20. juna do početka jula.

DESTINACIJA OSTROVICA je dugo bila neotkrivena destinacija za rafting. Postojanje magistralnog puta čitavom dužinom Nišave otvara mogućnosti za razvoj tranzitnog turizma. Različita konfiguracija dozvoljava organizovanje svih rafting disciplina.Brana sa koje voda može da se ispušta po potrebi, garantuje rafting u svako doba.

- U raftingu postoji dosta stvari koje sportisti treba da znaju, radionice će im pomoći da podignu nivo znanja i veštine -priča Robert Kazik, potpredsednik Svetske rafting organizacije, koji je bio u ulozi predavača. - Radili smo i teoretski deo, Nišava je predivna reka, nudi odlične mogućnosti za rafting.

U Rafting savezu Srbiji rade kao na “traci”. Obuke, seminari, organizacije kupova, prvenstava, ulaganje u mlade su redovni. Posebno su ovoga puta pažnju posvetili budućim rafting-vodičima.

- Vodiči rafting čamaca su ljudi iskusni u raftingu koji su do sada savladali mnoge srpske reke - kaže Boris Purjakov,prpedsednik Rafting saveza Srbije. - Rafting vodiči imaju želju da se bave komercijalnim raftingom, odnosno turizmom.Organizovanje međunarodnih takmičenja jednako koliko i rafting ture mogu da niškom kraju donesu značajne prihode od turizma.

Prvi Svetski kup u raftingu u Srbiji upravo je organizovan na Nišavi krajem maja 2009. godine. Ostrovica kod manastira svete Petke idealna je i za start raftinga, ali i uživanje.Takmičari iz Brazila, Čilea, Rusije i mnogih drugih zemalja bili su prezadovoljni uslovima za rafting prvenstvo.

- Trenutno pripremamo Evropski kup na stazi Ostrovica u kanjonu na Nišavi 7. i 8. maja - navode u Rafting savezu Srbije. - To je uvod u kandidaturu za organizovanje Svetskog prvenstva.