Никола Пилић и Новак Ђоковић имају посебну везу... Србин никада није крио колико је овај тренер урадио за њега. Сада је и Хрват решио да исприча како је све почело.

- Новака ми је послала Јелена Генчић, са којом је до тада тренирао. Казала ми је: "Ники, преузмите овог малог, ја не могу више с њим". По правилу, нисам примао играче испод 14 година, а Новак је имао 12 и по. Али, био је предобар. Видео сам да је мали нешто посебно. Остао је четири и по године код мене, а на крају сам га одвео у Београд, где је на једном фјучерсу освојио и прве АТП бодове - испричао је Пилић.

Ђоковић је пре неколико дана написао на фејсбуку дирљиву поруку захвалности породици Пилић за сву помоћ током тениског одрастања, а Николу је дирнула то Новаково писмо.

Прочитајте још: СРЂАН ЂОКОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Британци су желели Новака, али како да продаш душу зарад новца? (ВИДЕО)

- Нисам имао појма да ће Новак тако нешто да објави. У недељу увече ме назвала ћерка Данијела из Минхена и прочитала ми тај статус. А, у Београду смо Ђоковић и ја заједно учествовали у снимању документарног филмна о 50 година отвореног тениса... Што се Новакове посвете тиче, могу само да кажем да је захвалност једна од највећих карактеристика људи- рекао је Пилић за Вечерњи лист.

Пилић се присетио и како је Новак спариноговао са Иванишевићем, када је имао само 14 година.

- У академији сам имао 20-ак полазника, узимао сам само најбоље. Сећам се да је Горан Иванишевић пет месеци пре него што је 2001. освојио Вимблдон, боравио код нас на припремама, па је одиграо један припремни меч с Ђоковићем. Ноле није погрешио ни једну лопту. Невероватно!

Искусни тренерски вук је упоредио Ђоковића и Гулбиса.

- Једна од важнијих Новакових особина, а она краси све велике играче, била је у томе да је савете тренера упијао брже од других. Рецимо, Ернестс Гулбис, који је такође био код мене, целих седам година, у једном је тренутку био играчки раван Новаку, али није био толико фокусиран на тенис и није тако брзо пролазио кроз градиво. После је отишао и упропастио свој талент- истакао је Пилић.

Прочитајте још: ЖЕЛИ ОПЕТ НА ТРОН: Ђоковић о повратку, походу на чело АТП, циљевима...

Некадашњи великан југословенског тениса сетио се и како је на Ђоковићев позив преузео Дејвис куп репрезентацију Србије, са којом је освојио трофеј.

- Преузео сам репрезентацију Србије на Новаков наговор. Звао ме неколико пута, али ја сам морао добро да размислим. Ипак сам ја Хрват, а били су сложени политички односи. Али он је био упоран. Рекао ми је једном: “Овде ради шта ко хоће.” Тражио је дисциплину, чврсту руку. Ја сам одмах у том смислу донео неке одлуке, није више на вечери с играчима могло бити 20-ак људи, него само они најважнији, чланови тима- испричао је Никола Пилић.