LjUBOMIR Obradović je ponosan na svoje rukometašice i smatra da zaslužuju daleko veću pažnju javnosti. Dame su se na efektan način plasirale na SP od 30. novembra do 15. decembra ove godine u Japanu, pošto su u baražu preslišale Poljakinje. Sada žele da budu među sedam selekcija, koje će igrati kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

- O tome koliko možemo na SP moći ću da govorim posle žreba, 21. juna. Tek kada dobijemo grupu, kada vidimo s kim se ukrštamo znaćemo kakve su nam realne šanse - naglašava, za "Novosti", selektor Ljubomir Obradović.

Devojke su u baražu bili impresivne protiv Poljakinja. Oduvale su ih u Zrenjaninu, a u Lubinu su dominirale sve do 58 minuta, kada su domaćim igračicama dopustile da naprave preokret za utešnu pobedu.

PROBLEM SU KRATKE PRIPREME HRABRI što su devojke veoma motivisane da izbore Olimpijske igre, na kojima je ženska selekcija poslednji put učestvovala još 1988. u Selu, tada kao SFRJ. - To je prirodno. Samo, mnogo uslova mora da se ispuni. Najveći problem su kratke pripreme. Potrebno je da se osveže, a potom da se priviknu na sistem u reprezentaciji, koji se razlikuje od klupskog. U Japanu moraju da se adapitraju i na suđenje, jer pravdu ne dele samo evropski arbitri - kaže Obradović.

- Poljska je veoma ozbiljna reprezentacije. Mi smo takav narod, kada nekog pobedimo odmah ga doživaljamo na drugačiji način. Tako je bilo i prošle godine kada su muškarci eliminisali Portugaliju. A ti isti Portugalci su nedavno pobedili Francusku - podvlači Obradović.

Trofejni kormilar nije razočaran što su rukometašice u Lubinu ispustile pobedu:

- Mogli smo i u drugoj utakmici da kontrolišemo rezultat do kraja. Ali, odlučio sam da pružim priliku svim devojkama, jer su one to svojim odnosom prema reprezentaciji zaslužili. Uostalom, najbitnije je bilo da se plasiramo na SP.

Mada je SP vrhunac sezone, Obradović nikako ne želi da zanemari ni druge ispite:

- Nas pre Japana u septembru očekuju kvalifikacije za EP, tako da ne smemo da zaboravimo i te kako bitne duele sa Švajcarskom i Slovačkom. Na to sada moramo da budemo fokusirani.

Obradović ne krije da bi voleo da ima duže pripreme i zato smatra da je neophodno da naprave dobar kalendar:

- Odavno se zalažem za "Trofej Srbije". Takav turnir bi nam mnogo značio. Vidimo da je sistem takmičenja na SP veoma težak i komplikovan. Za to moramo dobro da se spremimo. Ali, ja sam večiti optimista. Najvažnije je da devojke budu zdrave, da konačno zaigramo u najjačem sastavu.

Rukometašice su izborile osmo veliko takmičenje zaredom. Ali, Obradović ističe da se taj uspeh malo ko primećuje:

- Devojke zaslužuju daleko bolji tretman. Idu redovno na velika takmičenja, i one se, kao i drugi sportisti bore za državni grb. Pokušaćemo da ostvarimo što bolji rezultat. Samo, moje iskustvo govori da bogati ostaju gore.