OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

DOK policija i Tužilaštvo nastavljaju istragu o tome kako je došlo do brutalnog napada huligana na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, sve je više zgražavanja i na ponašanje Splićana koji su pratili ove nemile scene. Naime, golmanu Aleksandru Kralju, koji je skočio u more da se odbrani od agresivnih napadača, ruku je pružila samo jedna devojka, a mnogi koji su promatrali mučni prizor još su uvredljivo dovikivali "četnik".

Kada su novinari splitske "Slobodne Dalmacije" želeli da porazgovaraju sa više desetina građana i dobiju komentare na ovaj ružni događaj koji je bacio crnu sliku na grad, niko, doslovno, nije želeo ništa da odgovori. "Zašto baš ja" ili "rado, ali nemam vremena", glasili su odgovori Splićana. "Svi junaci mukom zamukli", komentariše splitski dnevnik. Jedina koja je želela komentarisati divljaštvo nekolicine Splićana je psiholog dr Mirjana Nazor, nazvavši to čistim primitivizmom.

PROČITAJTE JOŠ: LEN OSUDIO SKANDAL U SPLITU I NAPAD NA VATERPOLISTE ZVEZDE: Odvratno, ovako nešto ne sme da se ponovi!

- Zapustili smo mlade, ne odgajamo ih, ne učimo ih da prihvataju različitosti, ne govorimo o tome koliko je važna tolerancija i onda nam oni ovako vraćaju. Mi smo postali netolerantno društvo, pa nam se ni mladi ne mogu iz toga izuzeti - tvrdi dr Nazor. - Tu se ne radi o politici ili međunacionalnoj mržnji, o Hrvatima i Srbima, ovo je čisto divljaštvo, kada pojedinac ne zna da onome ko je u bilo čemu njegov neistomišljenik, ko je na bilo koji način drugačiji, izrazi "svoje mišljenje" na drugi način osim toljagom. Mi se, zapravo, umesto da civilizacijski napredujemo, kao društvo vraćamo u pećinsko doba u kojem je bilo važno samo ko je brži, veći i jači, a to je ono što najviše rastužuje.

ISTRAGA TAPKA U MESTU

POLICIJSKA istraga još nije dovela do svih odgovora ko je učestvovao u pripremi ovog huliganskog ispada, jesu li akteri sa splitske Rive imali i druge pomagače.