TOKIO je gotovo spreman za početak Letnjih olimpijskih igara 2020. godine! Čitava japanska prestonica je u obeležjima OI, a radovi na izgradnji Olimpijskog sela, stadiona, ali i rekonstrukciji postojećih objekata, uveliko traju, pa se organizatori nadaju da će sve biti gotovo do polovine sledeće godine.

Prema njihovim procenama, organizacija Olimpijskih igara, Tokio i Vladu Japana koštaće oko 12,6 milijardi dolara. Ipak, u poređenju sa projektovanom zaradom, od oko 27 milijardi dolara, ulaganje ne predstavlja neki veliki izdatak za ovu zemlju.

- Zadovoljni smo kako teku pripreme, a neka predviđanja su nam da će tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara biti prodato više od 10 miliona karata - kazao je u Tokiju, u razgovoru za "Novosti", Kentaro Kato, direktor Odeljenja za odnose s javnošću Organizacionog komiteta Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. - Sve sportske manifestacije biće održane na različitim mestima. Biće spremna 43 objekta, od kojih će 25 biti potpuno novo. Među njima je i glavni stadion, na kome su bile otvorene Olimpijske igre 1964. godine u Tokiju. Taj stadion je srušen, a na njegovom mestu već se gradi novi, gde će biti i svečano otvaranje OI. Uz to, pojedini objekti će biti montažni, dok će deo njih biti rekonstruisan.

PROČITAJTE JOŠ: BORBA ZA OI: Beograd domaćin završnog turnira Svetske lige

NOVI SPORTOVI KARATE, čuveni japanski drevni sport, na velika vrata ulazi u program Olimpijskih igra. Tako će, prvi put, svoje veliko krštenje imati upravo na OI u Tokiju 2020. Uz karate, među novim olimpijskim disciplinama biće predstavljeni bejzbol, skejtbording, sportsko penjanje i surf.

Dobar deo posla, na Olimpijskim igrama, poneće volonteri. Očekuje se da će ih biti oko 80.000. Do sada se prijavilo više od 100.000 ljudi. Ono što je izvesno da će izdvojiti OI u Tokiju, jesu najnovija tehnološka dostignuća. Tako će dobri i uslužni domaćini biti i sami roboti. Oni će služiti da se posetioci, ali i učesnici, lakše snalaze, kao i da budu prevodioci. Pričalo se i da će ljude tada prevoziti automobili bez vozača, ipak to niko nije mogao da nam zvanično potvrdi u Organizacionom odboru u Tokiju.

- Očekujemo da će oko dva miliona radnih mesta biti otovoreno tokom samih Olimpijskih igara - naglasio je Kato. - Kada je reč o bezbednosti, ne sme biti nikakvih propusta. Tako će uz nekih tri hiljade ljudi, koji su deo zvaničnog obezbeđenja, o sigurnosti voditi računa i oko 14.000 pripadnika privatnih službi. Skoro 100 privatnih firmi će biti angažovano. Ne treba izostaviti ni aktivne, ali ni penzionisane policajce, koji će voditi računa o bezbednosti, kako na samim OI, tako i van njih.


Otvaranje OI i zvanična ceremonija ipak će ostati tajna do samog početka. U tajnosti se drži i ko će plamenom iz baklje upaliti večnu vatru na stadionu u Tokiju. Ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara prepuštena je kreativnim rediteljima Mansai Nomuri, Takaši Iamazakiju i Hiroši Sasakiju, koji je bio i kreativni supervizor na ceremoniji primopredaje na zatvaranju igara u Riju 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Branislav Mitrović: Sad je Japan prioritet

I sami organizatori OI u Tokiju svesni su da su "sve oči uprte u njih", kada je reč o predstojećim igrama. Svakako, i ako ne budu bile "najbolje", izvezno je da će biti najmodernije igre koje je svet do sada video.

MASKOTE IZABRALA DECA


MASKOTA za Olimpijadu nazvana je Miraitova, a za Paraolimpijadu - Someiti. Maskote su izabrali đaci u školama, pa kako su nam objasnili organizatori, kad deca nešto odaberu, onda ne može niko da se ljuti ili da kaže da je trebalo to drugačije uraditi. Inače, Miraitova je kombinacija japanskih reči za budućnost i večnost, a Someiti potiče iz vrste pupoljka trešnjinog cveta "someijošino" i podseća na engleski izraz "so majti", što znači - tako moćan.


RECIKLIRANE MEDALjE


MEDALjE na OI u Tokiju biće napravljene od recikliranih telefona! Ništa nije za bacanje, a naročito ono što u sebi sadrži plemenite materijale, smatraju organizatori OI jedne od najbogatijih zemalja sveta. Stanovnici Japana već prikupljaju telefone i male aparate, kako bi se prikupilo skoro dve tone zlata, srebra i bronze za oko 5.000 olimpijskih medalja. Time žele da promovišu održivost, ali i da smanje troškove organizacije samih Igara. Uz to, za Japance je to posebno zadovoljstvo, da mogu i lično da učestvuju u samoj organizaciji i promociji OI.