SVETSKO prvenstvo u Kini spustilo je Srbiju dva mesta niže na novoj FIBA "renking" listi, ali je šesta pozicija i dalje najviša među učesnicima kvalifikacionih olimpijskih turnira, koji će biti odigrani od 23. do 28. juna naredne godine.

Shodno tome, naša reprezentacija trebalo bi da se nađe u prvom "šeširu" žreba koji će 24 tima podeliti u četiri grupe (samo pobednici vade vizu za OI u Tokiju). Ukoliko FIBA ostane dosledna formiranju "šešira" po rang-listi, u prvom bi uz našu selekciju bili Grčka, Litvanija i Rusija, u drugom Češka, Brazil, Italija i Poljska, u trećem Hrvatska, Turska, Slovenija i Portoriko.

Grupi od 16 najboljih timova na Mundobasketu koji nisu obezbedili učešće na OI, FIBA je dodala još osam ekipa sa četiri kontinenta i kompletirala spisak učesnika kvalifikacija za Tokio: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Nemačka, Grčka, Italija, Južna Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venecuela.

Predsednik KSS Predrag Danilović najavio je kandidaturu Srbije za domaćina jednog od četiri kvalifikaciona turnira. Međutim, pitanje je kakve su nam šanse imajući u vidu da smo dobili organizaciju pred OI u Riju 2016. FIBA je saopštila da će uskoro početi takmičenje za domaćine turnira, od evropskih zemalja kandidaturu su već najavile i Italija i Grčka.