ORLOVI“ su prvu veliku priliku da polete ka Kini propustili u Estoniji. Naši košarkaši su izgubili 71:70 od domaće ekipe, koja je u šesti „prozor“ zakoračila bez šansi da se plasira na Svetski kup (31. Avgust – 15. Septembar). Ovakav ishod duela u Talinu, ostavio je Srbima još samo jednu meč loptu, koju moraju da iskoriste u nedelju pred beogradskom publikom od 16.00 ukoliko žele da učestvuju na najvećoj planetarnoj košarkaškoj smotri u 2019. godini.


Baš kao i većina utakmica u kvalifikacijama, ni ova nije donela najviši nivo igre, ali borba nije izostala. Iako je Srbija, kao veliki favorit, došla sa ciljem da overi vizu za Kinu, domaći igrači, kojima je preostalo samo da igraju za čast, nisu unapred odustali od pobede. Od starta su pravili mnogo problema našem timu brzom i netipičnom igrom, koja im je donosila rezultat. Đorđevićeva četa jeste bila pojačana Milošem Teodosićem, ali njegovo samo prisustvo, nije bilo dovoljno da se prikrije neuigranost još jedne nove postave.


PROČITAJTE JOŠ: KRAJ: Estonija-Srbija 71:70


Bilo je jasno da će Srbija morati da traži trijumf na stubovima individualnog kvaliteta. Posle početne prednosti Estonaca 6:0, naši su prvo vođstvo izgradili upravo trojkom bivšeg plejmejkera LA Klipersa (9:7). Sa druge strane šuterski raspoložen je bio Kulamae, koji je sve vreme održavao neizvesnost. „Orlovi“ su se odlepili tek kad je loptu i odgovornost u ofanzivi preuzeo Dragan Milosavljević, iako njegov glavni zadatak obično nije zatrpavanje koša protivnika. Njegova odlična rola je pokazala Srbiji pravi put ka pobedi, ali nije iskorišćena da se napravi značajnija razlika na poluvremenu (34:31).


PROČITAJTE JOŠ: JOKIĆ O IGRANjU ZA SRBIJU U KINI: Trenutno ne razmišljam o tome


Ni u nastavku ime pobednika dugo nije bilo na vidiku. Uzdanici Unikahe, pridružio se i Stevan Jelovac u realizaciji napada, Teodosić nije bio u pravom ritamu, kao ni naši centri... Estonci su za svaki naš potez imali pravi odgovor, uglavnom iza linije 6,75 m. U odlučujućih tri minuta ekipe su ušle poravnate – 64:64.


Nedostajale su bar dve vezane odbrane da bi domaći iskočili iz tempa koji su nametnuli i da bi se tenzija smanjila. Ali njih nikako nije bilo. U šokatnoj završnici, u kojoj je naš kapiten u više navrata loše reagovao, domaći su poveli preko Rajestea 71:68, a Srbiji je ostalo deset sekundi da izbori produžetak. Tedosić je promašio, lopte se ipak dokopao Jelovac, koji je fauliran na šutu za tri. Dva penala je pogodio, ali ne i treći, pa je pobeda u Estoniji ostala samo san. U nedelju je definitivno dan D.


ESTONIJA – SRBIJA 71:70

Dvorana: „Saku Surhol“ u Talinu. Gledalaca: 3.000. Sudije: Lanzarini (Italija), Kozlovskis (Letonija), Zapolski (Poljska).

ESTONIJA: Joesar 8 (9 sk), Kangur 4, Kicing 18, Kulamae 18, Raieste 3, Arbert 1, Drel 4, Lane 2, Nurger 9, Pasoja, Talts 4, Trir.

SRBIJA: Jelovac 19 (8 sk), Milosavljević 16, Raduljica 8 (6 sk), Simonović, Teodosić 16 (11-4 trojke, 10 as, 5 il), Avramović 5, Birčević 2, Đoković, Gagić 2, Jovanović, Paunić, Tepić 2.

Po četvrtinama: 14:16, 17:18, 18:20, 22:16.