ČIME iznenaditi nekadašnjeg šampiona ujutro uz listanje novina i prvu kaficu? Žarko Varajić je u karijeri osvojio sve, rat u Sarajevu mu je “ukrao” lepa sećanja na grad u kojem se proslavio i sve medalje iz privatne kolekcije.

Jedna mu je vraćena sasvim slučajno pre nekoliko godina, a “Novosti” su ga, pre nekoliko dana, iznenadile sa nekoliko požutelih slika sa priprema u maju 1975. godine, kada se košarkaška reprezentacija Jugoslavije spremala za Prvenstvo Evrope u Beogradu.

- Gde ovo nađoste... - bio je prvi komentar Varajića.

Slike koje su stare ravno 40 godina vratile su popularnog Varaju u period kada je kao 23-godišnjak već našao svoje mesto među legendama kao što su Kićanović, Slavnić, Delibašić, Dalipagić, Plećaš...

- Kakvo je ovo vreme bilo... Sećam se sada, dok gledam ove slike, skoro svakog detalja sa ovih priprema na Kranjskoj Gori. Hotel se zvao “Lek”. Dočekali su nas i ispratili kao prave šampione. Momci su se kasnije svima odužili zlatnom medaljom sa Prvenstva Evrope. Ja nisam učestvovao u njenom osvajanju, jer sam u poslednjem trenutku otpao sa Novoselovog spiska - seća se Varajić.

I, nije bilo ljutnje...

FUDBAL NISKI – VISOKIIGRAO se i fudbal u Kranjskoj Gori.
- Igrao se, i to do besvesti. Selektor Novosel je imao razumevanja za našu, gotovo dečačku želju. I uvek su niski igrali protiv visokih. Bilo je tu i startova za crveni karton - smeje se Varajić dok gleda sliku na kojoj Slavnić protura loptu kroz noge Kapičiću.

- Ma, kakva ljutnja! To je bilo vreme kada si jedva čekao da budeš deo ekipe, da se pojaviš na pripremama. Tada je postojao jasan plan. Bio je red na Kapičića da se oprosti od reprezentacije na tom prvenstvu Evrope. Meni je rečeno da sam deo sledeće ekipe. I naravno da sam išao već sledeće godine na Olimpijadu u Montreal, pa dve godine kasnije na EP u Lijež. Znao se tada red za sve i za svakoga. Danas nisu baš takva vremena - kaže Varajić.

Zajedno listamo slike. Na dve su Varaja i Moka na benzinskoj pumpi, pa na italijanskoj granici.

- To nam je bio ritual. Svakog dana posle treninga Moka bi u svom čuvenom sportskom “fijatu 128” povezao nekoga i znalo se - pravac Trevizo i pije se espreso. U kolima iza nas uvek su išli Mirza i Kića. Vidite i carinika kojem Moka poklanja na graničnom prelazu postere EP sa čuvenom maskotom Zeka Peka. Kakav smeh je bio kada carinik nije poverovao Moki da je košarkaš, zbog visine - seća se Varajić.

MIRZA BIO I MAJSTOR TENISA
NA JEDNOJ fotografiji Varajić “kibicuje” Delibašića koji servira u teniskom meču protiv Šolmana.

- Mirza je bio juniorski prvak Jugoslavije u tenisu i malo je falilo da ne završi među košarkašima. Sećam se da se igralo u samo jedan dobijeni set, a da je Mirza svoje mečeve počinjao tako što bi bilo kom protivniku prvo dao tri gema “fore” - kaže Varajić.

PROČITAJTE I OVO:
* Petkoviću zeleno svetlo za povratak na teren

* Dejvis kup: Argentina dočekuje Srbiju u Buenos Ajresu

* Napoli prvi do Mihajlovića

* Ječmenica objavila spisak: Sa Anom i Jelenom u Novom Sadu

* Anđelković: Puno bodova je u opticaju do kraja sezone, utakmica protiv Borca je nenormalno bitna

* Beker: Sampras najbolji teniser svih vremena, finale Vimbldona iz 2014. godine bez premca

* Propast - Siti bacio 100 miliona evra

* Tipsarević: Đoković nije kao drugi šampioni

* Sudijska komisija FSS odlučuje: Pod lupom Ilić, Glođović nevin