VEĆ krajem 2020. godine može da se desi da Crvena zvezda kompletno plati uvođenje VAR tehnoligije u domaći fudbal! Skandalozne greške zemunskog sudije Igora Stojilkovića na subotnjoj utamici Crvena zvezda - Inđija kada je izmislio prvi penal za domaćina u 88. minutu, kasnije uz pomoć gostujućeg golmana "pogurao" crveno-bele do tri boda drugim penalom, danima su predmet kritika u domaćoj fudbalskoj javnosti.


I svaka od tih kritika počinje i završava se pitanjem: Kada ćemo u domaćoj Superligi videti VAR (tehnologija za asistenciju sudijama)? Prvo i osnovno, ta "igračka" košta između dva i tri miliona evra i iziskuje skupocenu tehnologiju televizije koja raspolaže TV pravima, odnosno TV Arena sport (više reportažnih kola, infrastrukturu, kamere) a nije beznačajna stavka i dodatno angažovanje minimum po trojice sudija specijalno edukovanih za VAR situacije na terenu.


PROČITAJTE JOŠ: SUDIJA "UBIO" FUDBAL I SEBE: Arbitar Stojilković pomogao Zvezdi protiv Inđije


Zanimljivo je da samo od novca koji stiže u kasu Zajednice Superlige od učešća Crvene zvezde ove sezone u Ligi šampiona može da se kompletno isplati uvođenje VAR u Srbiju. Pošto je procenjena najviša cena tri miliona evra, a od crveno-belih stiže na Terazije 3 ukupno 3,5 miliona, jasno je da samo od tog novca može da se reši jedan od gorućih problema srpskog fudbala. Pošto je stvar sa reflektorima i obnovljenim travnatim terenima konačno rešena pre nekoliko meseci.


PROČITAJTE JOŠ: NEKA SE NADLEŽNI BAVE PENALIMA: U Inđiji sporne momente prepuštaju stručnjacima iz FSS


Da bi stvar bila jasnija, pomenuti iznos je praktično deo koji UEFA zove sredstva "fudbalske solidarnosti" i on se za svaku od 55 članica obračunava svake sezone, shodno klupskom koeficijentu. Ta sredstva se uplaćuju na kraju svake kalendarske godine za rezulate ostvarene iz prethodne sezone. Tako će pomenutih 3,5 miliona evra na račun Zajednice Superlige biti na njenom računu tek krajem 2020. godine, ali pošto je to "već viđen" novac, Superliga njime može komotno već unapred da raspolaže. Naravno, ukoliko želi. Klubovi Zajednice Superlige su na potezu, oni na sednici odlučuju kako će se i gde investirati novac.


OSMERAC U RADNOJ GRUPI

FUDBALSKI savez Srbije oformio je pre nekoliko nedelja osmočlanu Radnu grupu za sprovođenje VAR tehnologije u Superligi Srbije. U njoj se nalaze Nebojša Ivković i Kostadin Terzić iz FSS, Milan Karadžić i Igor Radojčić iz sudijske organizacije, kao i predstavnik Partizana Milorad Nikolić, Miloš Mirković iz Voždovca, Nenad Popović iz Superlige, dok Crvena zvezda još nije delegirala svog čoveka.


U DECEMBRU STIŽE 3,5 MILIONA EVRA

FUDBALSKI klub Crvena zvezda saopštila je da za dva plasmana u Ligu šampiona zaradila za Zajednicu Superlige sedam miliona evra. Za prošlosezonski plasman u grupnu fazu crveno-beli su zaradili bruto 3,5 miliona evra iz Fonda solidarnosti koji bi trebalo da stigne na račun Zajednice do kraja 2019. godine a ista suma od ovogodišnjeg plasmana biće na raspolaganju srpskim klubovima tek krajem 2020. godine.