Proslavljeni italijanski fudbaler Roberto Bađo kaže da ni posle 25 godina ne može mirno da spava zbog promašenog penala protiv Brazila u finalu Svetskog prvenstva.

Nekada najbolji fudbaler sveta (1993. godine) nalazi se u dvodnevnoj poseti glavnom gradu Srbije, gde promoviše italijanski kamp za devojčice i dečake od sedam do 14 godina pod pokroviteljstvom "Banke Inteza".

- Ni dan danas ne spavam kako bi trebalo. Nažalost, desilo se. Iz takvih neprijatnih situacija može da se izvuče pouka. Sanjao sam finale sa Brazilom, ali jedno je sanjati, a drugo stvarnost. Realnost je ono što nisam pomišljao - rekao je Bađo na konferenciji za medije u prepunoj sali Italijanskog kulturnog centra u Beogradu.

Bivši napadač velike trojke italijanskog fudbala - Juventusa, Milana i Intera, prisetio se kada je iz Fiorentine prelazio u Torino, a da nije od početka transfera upućen.

- Najviše me je pogodila činjenica da je Fiorentina krila da je već dogovorila transfer, ništa nisam znao o odlasku u Juventus. Patio sam zbog toga, samo sam hteo da priznaju - objašnjava Bađo potez koji su mu mnogi u Firenci zamerili jer je prešao u redove rivala.

Bađo nije mogao da kaže koji klub mu je najviše ostao u srcu tokom karijere u kojoj je nosio dresove još Vićence, Bolonje i Breše.

- Vezan sam za sve timove, imao sam sreću i privilegiju da igram za pomenute klubove. U svakom sam mnogo naučio, imao razne ciljeve, od borbe za trofeje do borbe za opstanak - naveo je Bađo, uz priznanje da nikada nije imao želju da postane trener.

O srpskom treneru Siniši Mihajloviću, koji sa uspehom vodi Bolonju, govori da mu je drago što je izborio opstanak ove sezone u Seriji A sa njegovim bivšim klubom.

- Srećan sam što je spasao Bolonju - ističe Bađo, uz pohvale na račun srpskog reprezentativca iz Lacija Sergeja Milinković-Savića.

- On je snažan, fizički i tehnički, a veoma mlad. Ima sve kvalitete da postane vrhunski igrač.

Bađo se i prisetio polemike oko "desetke" sa nekadašnji jugoslovenskim reprezentativcem Dejanom Savićevićem prilikom transfera iz Juventusa u Milan.

- Uvek sam nosio broj 10, a kada sam stigao u Milan nosio ga je Dejan. Bilo je prirodno da mu prepustim da ga nosi. To je bio čin poštovanja prema njemu - zaključio je Bađo, konstatujući da je ošišao prepoznatljiv "repić" čim je završio karijeru.

Uz Bađa, koji gostuje u Beogradu u sklopu istog projekta posle Franka Barezija, Đanluke Zambrote, Fabija Ravanelija i Paola Rosija, današnjem događaju prisustvovao je ambasador Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici "Banke Inteza", organizatori kampa i drugi.