ZABLISTALO je mnogo fudbalera u martovskom terminu kvalifikacija za EP 2020, briljirale su Engleska, Francuska... ali junak broj jedan, koji je sve zasenio je Fabio Kvaljarela. Italijanski veteran je zaigrao za italijansku selekciju posle devet godina pauze, postigao dva gola protiv Lihtenštajna (6:0), oba iz penala, čime je postao najstariji strelac u istoriji te reprezentacije.

Sinoć, kada je zatresao mrežu autsajdera, napadač Sampdorije je imao tačno 36 godina i 54 dana, i nadmašio je Kristijana Panučija, dosadašnjeg rekordera (35, 62).

- Ne osećam da imam 36 godina, fizički sam izuzetno pripremljen - rekao je Kvaljarela, koji je rođen 31. januara 1986. - Srećan sam što sam postigao golove, to je bilo veče koje nikada neću zaboraviti. Moram da se zahvalim selektoru Robertu Mančiniju, koji me je pozvao u tim i pružio mi priliku da zaigram, ali i Žorginju i Leonardu Bonučiju, pošto su oni insistirali na tome da ja izvedem jedanaesterce. Mislio sam da će neko od njih dvojice uzeti loptu, ali su mi rekli da ovo mora da bude moja noć.

Kvaljarela se za šansu da opet obuče dres nacionalnog tima izborio igrama u Sampdoriji. Posle 28. kola Serije A, iskusni špic je prvi na listi strelaca sa 21 golom, ispred Portugalca Kristijana Ronalda (Juventus) i Krištofa Pjonteka (Milan), koji imaju po 19. Prethodni put, za Italiju je nastupio još 2010, i bukvalno svi na stadionu u Parmi su iščekivali da postigne gol.

- Bilo je neopisivo kada su mi navijači aplaudirali. Pamtiću to čitavog života - istakao je Kvaljarela.

Italijanski mediji su dali i zanimljiv podatak da je Fabio čak 17 godina stariji od saigrača Mozesa Keana, koji je takođe postigao gol protiv Lihtenštajna.

PRVIH PET

1. Kvaljarela 36 god, 54 dana

2. Panuči 35, 62

3. Di Natale 34, 241

4. F. Kanavaro 34, 146

5. Pirlo 34, 28


MANČINI: MOŽDA ZAIGRA I NA EP

ROBERTO Mančini, selektor Italije, istakao je da će Kvaljarela možda igrati i na EP 2020.

- Fabio je u odličnoj formi trenutno, maksimalno je spreman, ali ima vremena do prvenstva. Teško je sada praviti takve prognoze. Znamo samo da je Kvaljarela veliki profesionalac i mislim da može da održi ovakav nivo. Svakako zna da igra fudbal - istakao je Mančini.