NAJVEĆI klubovi na svetu u istoriji fudbala su španski giganti Real i Barselona. To je izbor uglednog "Frans fudbala", lista koji dodeljuje prestižnu "Zlatnu loptu", s tim što su Madriđani prvi, a Katalonci drugi.

Više je bilo kriterijuma prilikom pravljenja liste francuskog časopisa. To su vrednost aktuelnog igračkog kadra, broj domaćih i međunarodnih pehara, broj osvojenih "Zlatnih lopti" namenjenih najboljem fudbaleru planete, tradicija i rezultati, broj publike na tribinama, prihodi od TV prava, kao i jedan moderni faktor, a to je popularnost na društvenim mrežama.

Kada se sve sabralo, Real je osvojio 184 boda, Barsa 177, a trećeplasirani Mančester junajted 151. U širem krugu je bilo 85 klubova, kasnije je sužen izbor na 30, pa na konačnih "top 10".

Od deset najboljih, čak pet je iz Premijer lige Engleske, pošto su osim "đavola" sa "Old Traforda" tu i Liverpul, Čelsi, Mančester siti i Arsenal. Predstavnike u eliti imaju još i Nemci (Bajern), Italijani (Juventus) u Francuzi (PSŽ), kao i pomenuti Španci - dva.

Zanimljivo je da su na spisku "sveci" iz Pariza i "građani" iz Mančestera, iako ni jedni ni drugi nisu osvajali evropsku titulu. S druge strane, van ovog društva su sedmostruki prvak Starog kontinenta Milan, pa zatim Ajaks, Seltik, Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Inter...

Takođe, nijedan južnoamerički tim nije uspeo da se probije u krem, po ukusu "Frans fudbala".

PRVIH DESET

1. Real (Španija) 184

2. Barselona (Španija) 177

3. M. junajted (Engleska) 151

4, Bajern (Nemačka) 135

5. Liverpul (Engleska) 120

6. Juventus (Italija) 107

7. PSŽ (Francuska) 94

8. Čelsi (Engleska) 91

9. M. siti (Engleska) 89

10. Arsenal (Engleska) 88