ŽENE nisu kukavice, ni u životu, ni na terenu!

To je sigurno jedna od važnih karika u uspehu Ženskog fudbalskog kluba "Spartak" iz Subotice, koji će u sredu, u okviru šesnaestine finala Lige šampiona, dočekati Bajern iz Minhena.

Otkako su pre osam godina, tada još uvek mlad i neafirmisan tim, u srcu Niša pobedile neprikosnoveni Mašinac, "plave golubice" počele su da ispisuju nove stranice istorije ženskog fudbala u našoj zemlji. Iz godine u godinu, na njima su sve sjajniji rezultati.

- Klub je osnovan davne 1970. godine, na inicijativu Ivana Korponaića, radnika fabrike "Željezničar", firme koja se bavila proizvodnjom tekstila i šivenjem odeće, a igračice su bile mahom radnice konfekcije - priča o počecima kluba dugogodišnji kapiten Violeta Slović. - Ubrzo su osnovani i drugi klubovi, pa su počela takmičenja, a u prvoj takmičarskoj sezoni tadašnje SFRJ, tokom 1974/'75. godine, ŽFK "Željezničar" osvojio je prvu šampionsku titulu. Posle je promenio ime u ŽFK "Spartak", ali velikih uspeha nije bilo sve do 2010. godine, kada je na čelo kluba došao Zoran Arsić i uveo radikalne promene. Niko tada nije ni slutio da možemo da se borimo i osvojimo titulu, ali ta pobeda u Nišu nad Mašincem, koji na svom terenu nije bio poražen sedam-deset godina, bila nam je injekcija za dalji rad.

PROČITAJTE JOŠ: "BUBAMARU" JURE PO SVETU: Srpske fudbalerke grade uspešne karijere u inostranstvu

SVI NA STADIONU BAČKE Zbog renoviranja Gradskog stadiona, veliki napori su uloženi da se meč Lige šampiona ipak odigra u Subotici.
- Bila je solucija da utakmice Lige šampiona igramo u Novom Sadu, ali stav kluba je bio da igramo u svom gradu i pred svojom publikom. Dobili smo podršku gradskih vlasti, naročito Nemanje Simovića, zaduženog za sport, i pomogli su nam da se steknu uslovi da UEFA dozvoli da igramo na stadionu Bačke - kaže Violeta Slović.

VEĆ dogodine stigla je dupla kruna, i ubrzo i prvo učešće u Ligi šampiona. Bilo je tu turbulentnih utakmica sa Crvenom zvezdom, u borbi za duplu krunu izjednačile su u 90. minutu i u produžecima pobedile, a ove godine prvak države je odlučen u poslednjoj utakmici. Pamte se i mečevi sa Osijekom, prvi koji su izgubile sa 1:0 i drugi, za tačno godinu dana, na istom mestu, u isto vreme, po istoj kiši, u kojem su pobedile sa 2:0. Sve u svemu, ime Spartaka postalo je sinonim za pobede.

- Svi misle da je lako biti šampion države osam godina, jer kada se pogledaju rezultati, to možda deluje tako, ali nije. Mnoge utakmice su se "lomile" u poslednjih 20 minuta, i tu su se videle moć i snaga našeg tima, kako mentalna, tako i fizička. Mi smo tim i van terena, svakodnevno smo zajedno, i to se oseti kada je najpotrebnije - nastavlja Violeta. - Veoma je teško odbraniti nešto, svi od nas očekuju da pobeđujemo. Što bi Serena Vilijams rekla, kada pobedi, to je mala vest na dnu strane, a čim izgubi u prvom kolu, to je naslovna strana. Imale smo kriznih situacija, naročito na početku 2018, kada smo izgubili dve utakmice, ali to nas je samo ojačalo i dovelo do uspeha i 32 najbolje ekipe u Evropi.


Violeta Slović u dresu reprezentacije
SVE misli uperene su na meč s Nemicama, koji sa nestrpljenjem očekuju i igračice i publika.

- Samo ime Bajern iz Minhena, kao što je u muškom, tako je veliko ime i u ženskom fudbalu. Drago nam je što smo izvukle velikana i što ćemo imati priliku da takvu ekipu dovedemo u Suboticu. Imamo šansu da pokušamo da se nadigravamo sa njima, oni su veliki favoriti, ali mi smo ekipa koja uvek iznenađuje, pa ćemo dati sve od sebe da i njih iznenadimo - odlučna je "golubica".

PROČITAJTE JOŠ: Fudbalerke Barselone dobile prvog sponzora na dresu

Iako naizgled možda deluju krhko, "golubice" na terenu često izgledaju mnogo agresivnije i jače nego muške kolege.

- Ne znam zašto, ali žene su dosta borbenije i snažnije, brže prihvataju određene zahteve i stil igre. Dobijemo udarac, prećutimo, udahnemo duboko i nastavimo dalje, nema prenemaganja i valjanja po terenu. Igramo fudbal iz ljubavi i srcem, ne zbog finansija, jer se ne obrće toliki novac kao što je slučaj u muškom fudbalu - dodaje kapitenka, koja traku nosi već osam godina. - Mlađim devojkama uvek savetujem da se bore, da poštuju svakog protivnika, bez obzira na kom delu tabele se nalazi. Naravno, da uvek rade na sebi, da ne gube vreme i da daju sve od sebe da postanu bolji ljudi, a tako će biti i bolji sportisti.