DONEDAVNO smo na RTS 1 uživali u svih šest sezona britanske kostimirane istorijske drame "Dauntonska opatija" (2010-2015). Došlo je vreme da neodoljivi svet aristokratske porodice Kroli, čije radosti i tuge uokviruju (izmišljeno) velelepno jorkširsko imanje, oživi i na velikom platnu. U režiji Majkla Englera istoimeni film premijerno dolazi u naše bioskope 12. septembra.

Dobro znana glumačka ekipa ponovo je na okupu - Hju Bonevil, Elizabet Mekgavern, Mišel Dokeri, Lora Karmajkl... Tu je i briljantna Megi Smit kao sarkastična stara grofica od Grantama Vajolet Kroli. Kad je "pala" odluka da se prema seriji snimi film, britanska glumica je izjavila da bi njeno pojavljivanje bilo neuverljivo: "Vajolet je vremešna, ne može večno da živi, nema smisla." Ali, producenti su uspeli da je ubede da se pridruži starom društvu.


PROČITAJTE JOŠ:
BIKOVIĆ O ZABRANI ULASKA: Nisam baš toliko loš glumac, pa da predstavljam pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine

Margaret Smit rođena je 28. decembra pre 84 godine u Eseksu. Uprkos savetu svoje bake da uči slepo kucanje, jer nije dovoljno lepa da bude glumica, stala je na pozorišnu scenu u 21. godini. Ubrzo je dobila poziv od Lorensa Olivijea da postane član Britanskog nacionalnog teatra. Jedna od najboljih i najpoštovanijih glumica u svetu osvojila je dva Oskara ("Najbolje godine gospođice Džin Brodi", "Kalifornijski apartman"), tri Globusa, četiri Emija, sedam Bafti, Toni nagradu... Gledali smo je u "Sobi s pogledom", "Čaju sa Musolinijim", u serijalu o Hariju Poteru kao autoritativnu profesorku Minervu Mekgonegol... Hvaljene su i njene uloge u serijama: "Iznenada, prošlog leta", "Dejvid Koperfild", "Moja kuća u Umbriji", "Proganjanje Meri"...

Megi Smit

Kraljica Elizabeta Druga dodelila je 1990. legendarnoj umetnici titulu dame Ujedinjenog Kraljevstva, a pre pet godina odlikovala ju je i Ordenom društva časti. Nagrade i pohvale koje je decenijama prate, u jednom od retkih intervjua kratko je prokomentarisala:

- Volim glumu i osećam se privilegovanom što sam joj posvetila život. Radiću dok dišem - izjavila je tada Smitova.

Čim je "pala" poslednja klapa "Dauntonske opatije", neumorna glumica zakoračila je u novu avanturu - snimanje filma "Dečak zvani Božić", koje ju je odvelo na proputovanje po Finskoj, Češkoj, Slovačkoj...

Poput stare grofice od Grantama Vajolet Kroli, i Megi Smit je udovica. Od 1975. bila je u braku sa dramaturgom Beverlijem Krosom, sve dok ih posle više od dve decenije zajedničkog života njegova smrt nije rastavila. Iz prvog, neuspelog braka sa glumcem Robertom Stivensom ima dvojicu sinova - Krisa i Tobija. Ponosna je baka petoro unučića.