ČLANOVI prestoničke hip-hop grupe "Beogradski sindikat" su sa grupom poklonika svetinja Kosova i Metohije iz Beograda, na čelu sa protojerejem-stavroforom Radivojem Panićem i braćom sveštenicima, posetili Prizrensku bogosloviju. Zajedno sa bogoslovcima, na opštu radost gostiju i domaćina, BS je otpevao pesmu "Dogodine u Prizrenu". Druženje sa gostima i prijateljima nastavilo se u svečanom salonu Bogoslovije. Potom su poklonici posetili Veliku Hoču i Orahovac, gde su ih ispred crkve dočekala deca i izvela im program koji su spremili za tu prigodu. "Sindikalci" su u Orahovcu, gde su boravili prvi put, bili ugošćeni u domu profesora i novinara Olivere Radić. Na njeno pitanje šta ih dovodi na Kosovo i Metohiju, odgovorio je Feđa Dimović:

- Nismo mogli da ostanemo imuni na stradanje našeg naroda koje se ovde dešavalo i dešava se već godinama. Kad se vraćamo ovde, vraćamo se svojim korenima, precima, kulturi i duhovnosti, jer smo svi sa KiM, a samo privremeno boravimo na drugim mestima, što kaže Matija Bećković.

PROČITAJTE JOŠ - CENZURA BEOGRADSKOG SINDIKATA: Odluka "Jutjuba" je haška pravda

BS je prvi put koncert u Kosovskoj Mitrovici održao 2004. i otada dolaze redovno. Tada su se upoznali sa situacijom u tom gradu, saznali su kako ljudi žive, kako funkcioniše naša crkva. Sada je Dimović poveo dva drugara iz Beograda, koji nikada nisu bili na Kosovu i za dva dana, koliko su tamo bili, video je koliko ih put menja i utiče na njihovu ličnost.

- Zamolio sam ih da sledeći put oni povedu svoje drugare koji nisu bili na Kosovu, što je i poruka naše pesme "Dogodine u Prizrenu", da dolazimo ovde što češće - veli Peđa. - Manipulacijama nam otimaju Kosovo, a ako se desi da ostanemo bez KiM, nestaćemo kao narod. Možda ćemo postojati fizički, ali će to biti bezlična masa. Politička situacija je takva da nam velike sile nisu naklonjene, da iz nekog razloga podržavaju Albance, a jedan mali hrišćanski i slobodarski narod su doveli u takvu situaciju da se ne zna šta će biti sutra. Naš narod u Orahovcu danas živi u veoma teškim uslovima. Ograničena im je sloboda kretanja, a bezbednost ugrožena. Ipak, nasmejana dečja lica i njihov iskreni smeh daju nadu da će svanuti nova zora na KiM.