POSLEDNjIH godina na našem TV nebu sve je više serija iz domaće produkcije, koje potiskuju inostrane. Ali to nije samo slučaj u Srbiji. Domaća proizvodnja i u svetu polako preuzima primat nad stranim serijskim i bioskopskim repertoarom, otkriva nam Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa na Radio-televiziji Srbije.

- Za produkciju serija angažuju se velika imena iz kinematografije, reditelji, scenaristi i glumci. RTS, kao i u mnogim drugim segmentima svog programa, nastoji da prati svetske trendove u proizvodnji igranog sadržaja i taj proces počeo je i kod nas - kaže Novaković, dodajući da ne bi trebalo porediti latinoameričke i turske serije sa domaćim igranim serijalima. - Priče koje nam dolaze iz drugih sredina stiču popularnost na jednostavnom modelu pripovedanja (uglavnom su to telenovele) i kvantitetu (velikoj količini proizvedenih epizoda), dok se kod nas u većoj meri vodi računa o raznolikosti žanrova nastalih iz kvalitetnih tekstova domaćih dramaturga.

Pročitajte još - Domaće serije proterale turske

Na televiziji Pink, osim turskih sapunica "Istanbulska nevesta" i "Zabranjena ljubav", gledamo i popularnu humorističku igranu seriju "Šifra Despot" (nedeljom u 21.15), autora Radoša Bajića, koja beleži veliku gledanost. Dragan Jeličić, urednik filmskog programa na "ružičastoj" TV, smatra normalnim to što je serija na našem jeziku uvek gledanija od strane.

- Uzroke porasta broja domaćih serija na našim TV kanalima trebalo bi tražiti u selidbi skupih produkcija na kablovske kanale, koji sve više ulažu u domaću proizvodnju.

Junaci serije "Šifra Despot"

Jovica Tojagić, rukovodilac službe filmskog programa Radio-televizije Vojvodine, kaže da povećanje broja kablovskih kanala stvara prostor za veću konkurenciju, kao i da na ekspanziju serija utiče i stabilizacija regionalnog tržišta.

- Zbog toga se povećava broj potencijalnih gledalaca. Čak i reprize domaćih serija imaju veći rejting, što govori o tome da su bliske teme i identifikacija publike sa likovima koji govore njihov jezik glavni faktori za porast gledanosti domaćih serija. Ljudi ih vole, jer to je naša mustra, svakodnevica ili istorija, a to i jeste pravi recept za uspeh.

Pročitajte još - Dragoslav Lazić: Selo večna inspiracija

NOVI NASLOVI U 2019.

U PRVOJ polovini ove godine na RTS-u nas očekuju premijere krimi-drame "Pet" Balše Đoga, istorijsko-dramske serije "Čarape kralja Petra" Petra Ristovskog, tinejdžerski sitkom "Moja generacija" Miloša Petričića i Milana Konjevića. Tu su i mini-serije "Žmurke" Miloša Radivojevića, "Grudi" Marije Perović i "Delirijum tremens" Gorana Markovića. Na RTV 1, u januaru ćemo gledati nastavak "Praznične trilogije", porodičnu komediju "Pomeri se s mesta", prvi dvojezični sitkom u kome junaci govore srpski i mađarski, a titluje se na oba jezika.