PESMA "Dogodine u Prizrenu", hip-hop grupe "Beogradski sindikat" cenzurisana je na "Jutjubu". Pristup tom video-klipu dozvoljen je isključivo punoletnima. A sam "Jutjub" nije utvrdio razlog za cenzuru. Štaviše, tvrde da BS nije povredio nijedno pravilo tog društvenog medija.

Kome je i zašto onda, posle samo dana od premijernog emitovanja, zasmetala kompozicija posvećena svim našim nevinim žrtvama na Kosovu i Metohiji? Kome to bode oči spot u kome se vidi istina o stradanju Srba na KiM, potresne scene skrnavljenja pravoslavnih hramova i grobova, paljenje srpskih kuća, bombardovanja, uplakana deca? Koga to plaši istina?

Za spornu pesmu članovi grupe tvrde da je patriotska i da je narodu posle mnogo vremena vratila dugo gaženi nacionalni ponos. Napisali su je, naglašavaju, jer im je preko glave podela na levicu i desnicu, na četnike i partizane, Zvezdu i Partizan, prvu, drugu, treću i petnaestu Srbiju...


Pročitajte još - CENZURA BEOGRADSKOG SINDIKATA: Odluka "Jutjuba" je haška pravda

Koga iritiraju stihovi: "Jer narod bez porekla to je presušena reka. Bez majke mi smo čeda, što su ostala bez mleka. Al' tu na mestu starom, gde je Miloš život dao vođen Lazarovom pravdom, opet vaskrsnuće narod?" Ko to želi da sakrije pravu istinu kada se zna "ko je uzdigao hram, a ko skrnavio oltar" i "koje nasleđe je čast večna, a šta je sramota"? "Izgubljeno nije nikad ono što je sveto", poručuje BS zlim jezicima koji govore da je Kosovo izgubljeno.

Spot, ipak, nisu srušili albanski hakeri, kako se to u prvom trenutku verovalo, već je posredi klasična politička cenzura. Na odluku "Jutjuba" (koju "sindikalci" zovu haškom pravdom) ne postoji pravo žalbe. A da ima, vele, žalba bi glasila: "Istina se ne može meriti i ocenjivati. Istina je samo jedna! Dogodine u Prizrenu!"