PRESTONIČKI reperi "Beogradski sindikat", prepoznatljivi po politički angažovanim tekstovima, objavili su novi singl "Dogodine u Prizrenu", posvećen svim nevinim žrtvama na Kosovu i Metohiji. BS je pesmu napravio u saradnji sa etno-grupom "Trag", čiji napevi krase refren singla "Dogodine u Prizrenu".

Beskompromisno, kao što svi od njih očekuju, BS pesmom poručuje: "Kosovo je seme iz kojeg sam ja ponikao, izvor i korito iz kog je narod potekao". Među stihovima numere "Dogodine u Prizrenu" našla se i poruka "Tu na mestu starom, gde je Miloš život dao, vođen Lazarevom pravdom, opet vaskrsnuće narod". Na kraju BS poručuje "Učimo decu da znaju pravu istinu i neka pozdrav bude dogodine u Prizrenu".

Spot je premijerno prikazan 6. oktobra u 17 časova na zvaničnom BS "Jutjub" kanalu i za samo 24 časa pregledan je više od 360.000 puta, zahvaljujući čemu je BS u nedelju uveče bio broj jedan u trendingu (lista koja svedoči o trenutnim aktuelnostima na "Jutjubu" kombinujući broj pregleda, rast u broju pregleda, starost spota). Međutim, juče ujutru članovima BS stigla je poruka od "Jutjuba" da je spot "Dogodine u Prizrenu" uznemirujućeg sadržaja, zbog čega "Jutjub" razmatra da ga ukloni.

- Kao posledica toga momentalno smo uklonjeni sa trendinga, gde smo od nedelje uveče bili na poziciji broj 1 - kaže Feđa Dimović, jedan od članova BS. - Svaka čast na proceni! Može tuča u rijalitiju, a ne može stradanje srpskog naroda. Može golotinja i prostakluk, a ne može spaljena crkva. Ovo je dokaz da smo pesmom uzburkali mnoge duhove.

PROČITAJTE JOŠ: „Dogodine u Prizrenu“! Nova pesma o Kosovu koja je „zapalila“ društvene mreže

Dimović za naš list kaže da je interesantno to što su članovima grupe stigli razni pohvalni komentari za pesmu, da je pogodila suštinu i slično, i pita se kome onda i zašto smeta.

Feđa Dimović član "Beogradskog sindikata" foto P.Mitić

- "Jutjub" nam nije skinuo pesmu, ali jeste ograničio gledanje spota - objašnjava Feđa. - Pod oznakom da je sadržaj neprikladan za one ispod 18 godina, onaj ko želi da vidi "Dogodine u Prizrenu" mora prethodno da potvrdi mejlom da je punoletan. Ne znam kome smeta naš spot, možda je neko ljubomoran, a možda su nam na "Jutjub" kanal upali albanski hakeri. Dosad su nam albanski hakeri tri puta upadali na sajt.

Mada je stav članova BS da ne daju izjave u vezi sa novom pesmom, jer su u njoj rekli sve što su imali, Dimović naglašava da je presrećan zbog pesme "Dogodine u Prizrenu", posvećene svim našim nevinim žrtvama na Kosovu i Metohiji. Na nama je, veli, da ih nikad ne zaboravimo i ne osramotimo, a Bog će dati da nam se ne ponove:

- Ova pesma je narodu posle mnogo vremena vratila dugo gaženi nacionalni ponos. Dosta je bilo podela na levicu i desnicu, četnike i partizane, Zvezdu i Partizan, prvu, drugu, treću i petnaestu Srbiju...