NIKO kao Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, nije izazvao pažnju saboraša za gotovo šest decenija koliko traje Sabor u Guči!

Cela varošica u petak oko 17.40 časova sjatila se kod spomenika trubaču da dočeka gošću iz Rusije, koja je na Sabor došla sa ćerkom. Sa trubačkim orkestrom Danijela Antića prvi su je pozdravili Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije, ministar Nenad Popović i Dragan Marković Palma.

- Ovo mesto je divno! Tek sam sada, putujući iz Beograda dovde, upoznala pravu Srbiju, sve njene lepote, a posebno kada sam došla u Guču. Oduševljena sam... Mislila sam da je ova manifestacija lokalnog karaktera, ali kada sam stigla videla sam toliko stranaca. Prvi koji me je dočekao bio je Kolumbijac - bila je oduševljena Zaharova. - Osetila sam da kultura može da ujedinjuje. Vidite koliko je ratova usvetu, da regionalni sukobi postaju požari. A u osnovi je samo borba za prevlast, ali su pravi okidač često i razlike među ljudima. I vrlo je važno videti kako se dešava nešto suprotno, dakultura ujedinjuje. Mala varoš u centru Srbije pokazala je da kultura može da ujedinjuje. To je odličan primer. Iznenađena sam i razmerama Sabora...

U društvu ministra Dačića, koji joj je prilikom dolaska poklonio slameni šešir, Zaharova se prošetala ulicama Guče. Pod šatrom u porti crkve probala je - svadbarski kupus. Bila je opčinjena ukusom dragačevskog specijaliteta, pa je odmah šatradžije priupitala i za recept. Kao u čudu gledala je kako se na ražnjevima svuda oko nje vrte prasići i jagnjići.

- Marija je došla zbog mene - našalio se Dačić, kome je u petak uručena povelja Sabora za izuzetan doprinos ovoj manifestaciji. - Dovodio sam u Guču mnoge poznate ličnosti, ali niko nije izazvao ovakvu reakciju kao Marija. Pričao sam joj da je ona megazvezda u Srbiji, ali mi nije verovala. Sada se uverila u to. Ona je veliki prijatelj Srbije.

Foto D.Karadarević


Prilikom šetnje po varošici ministar Dačić pazario je opanke i takođe ih poklonio gošći, a potom joj je kupio i majicu sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, sa natpisom "Sve ide po planu". Trubač Bojan Ristić zasvirao joj je na uvce... Prelepa Ruskinja nije mogla da odoli zvucima čočeka, jedinstvenog ritma, pa je i zaigrala... što su brojni saboraši oko nje pozdravili aplauzom.

Šetnju su završili u restoranu "Dragačevski horizonti", gde je bez prisustva medija poslužena domaća hrana - kupus i pečenje, a sve vreme je svirao trubački orkestar.


Zaharova sa domaćinima Ivicom Dačićem i Nenadom Popovićem,Foto D.Karadarević

Foto D.Karadarević


Večeras, u finalnom takmičenju seniorskih trubačkih orkestara, za 55. jubilarnu Zlatnu trubu, dar "Večernjih novosti", ove godine boriće se čak 20 kapelnika orkestara koji su izborili plasman iz devet predtakmičarskih centara.

Mladi trubač Martin Salijević iz sela Binovci kod Surdulice proglašen je za najboljeg trubača u omladinskoj konkurenciji.

- Presrećan sam... Nisam mogao da verujem kada sam čuo svoje ime, kada su prozivali pobednika. Moja majka plače od sreće. Ona mi je kupila prvu trubu. Znam da je ovo tek početak, ali sada se ozbiljnije posvećujem trubi. Ona je moj život, moje sve - ispričao nam je Martin.

Lepo je bilo videti kako Stojan i Martin zajedno sviraju. Dve duše u jednoj melodiji. Stapali su se zvuci iskustva i mladosti. Zvučali su kao jedno.


Tražila recept za svadbarski kupus,foto D.Karadarević


Iz prikrajka je sve posmatrala grupa Nemaca i Austrijanaca. U čudu. Stajali su na ulici, tik do kafane, držeći limenke piva u ruci. Pružali su i oni hiljadarke trubačima. Ne razumeju srpski, ali kažu nam kada su videli i čuli Stojana i Martina zajedno, samo se ježe. Ni sami ne znaju zašto...

- Muzika je nešto što svako razume. Ne treba da znam vaš jezik, ali osećam vašu muziku. Svaki ton, svaku melodiju, sve razumem. I ove njihove suze u očima... Ništa ne znam, a sve znam - kazao nam je Austrijanac Volfgang Gunš (56).Par opanaka dar Ivice Dačića,Foto D.Karadarević

I Japanac Toišinao Rikita (41), koji već peti put dolazi u Guču, brisao je svoje suze. Kaže, od uzbuđenja, od sreće, od neopisive energije i emocije koju samo ovde može da doživi.

- Nigde i nikad kao u Guči. To svima pričam u Japanu, a oni me pitaju, a gde je ta Guča, gde je ta Srbija - rekao nam je Toišinao.

- Dušu vašeg naroda najbolje opisuje zvuk trube. Ona zna i da plače, i da se smeje i da tera na igru bez prestanka

Stojan Krstić svira na uvce Japancu Toišinau

.

A baš takva igra trajala je pod šatrama i kafanama i u čuvenoj "Broćića avlija", gde je mlada iz Švajcarske slavila devojačko veče. Sve devojke pod maskama, ona u masci anđela. Za vikend se udaje, svadba je u Valjevu. Nije nam otkrila ime, ali je pozirala za našeg foto--reportera, sve sa drugaricom skrivenom pod maskom đavolice. Svirao im je Siniša Stanković iz Zagužanja. Uvijale su se oko njegove trube, on ih je zvukom mazio i grlio... Do jutra.

Pod šatrama je gorelo od buke, od igre i veselja. Trbušne plesačice igrale su na stolovima, u grudnjake su im upadale hiljadarke. Zajapureni saboraši do zore su ludovali po trubačkoj prestonici. Grmele su trube...

U čuvenoj "Broćića avliji" mlada iz Švajcarske slavila devojačko veče
ZAGREVANjE U TERETANI

ZA buran raspored tokom posete Srbiji, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u petak se spremala - u teretani. Sliku sa treninga objavila je na "Fejsbuku" uz komentar: "Jutros sam se našla u Beogradu. Skupljam snagu pred konsultacije o informacionoj problematici u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, susret sa političarima i javnim ličnostima, kao i pred razgovor sa lokalnim medijima."