Hrvatski USKOK već više od mesec dana i u saradnji s policijom, Poreskm upravom i drugim državnim organima proverava četvoro smenjenih hrvatskih ministara - Gorana Marića, Lovru Kuščevića, Gabrijelu Žalac i Tomislava Tolušića.

Zagrebački Jutarnji list prenosi da se sprovodi istraga vezana za poslove i imovinu u međuvremenu smenjenog ministra državne imovine Gorana Marića i sa njim povezanih osoba.

Nakon niza medijskih napisa o sumnjivim poslovima i sticanju vrednih nekretnina porodice Marić, USKOK je kroz formalne istrage odlučio da proveri da li je u njegovim radnjama bilo nezakonitosti.

Pritom su istražitelji izuzeli poslovnu dokumentaciju o davanju u najam i prodaji državne imovine u Marićevom mandatu, između ostaloga o prodaji rezidencije u Grškovićevoj ulici koju je koristio bivši predsednik Stjepan Mesić, a koju je za kompanija "Sjajna svetlost", koju vodi Marićev prijatelj, ali i raniji poslovni partner Zvonko Šarić.

Tako se pod lupom istražitelja našao i jedan od poslednjih poslova bivšeg ministra Marića, odnosno prodaja državnog zemljišta veličine 85,6 hektara u Brodskom Varošu, nadomak Slavonskog Broda, kompanija Marsonia glas u vlasništvu ministrova prezimenjaka, prijatelja i zemljaka Dragana Marića.

Međutim, prema izvorima bliskima istrazi u ovom slučaju, u centru istrage nalazi se zamršen poslovni odnos između Gorana Marića i članova njegove porodice s preduzetnikom Zvonkom Šarićem i sumnjive prodaje nekretnina.

USKOK i policija pretresli su kuće bivšeg ministra Lovre Kuščevića, kao i kuću i stan njegova šuraka Ivice Žuvića.

Sumnja se da je 2010. omogućio Žuviću da po povlašćenim uslovima kupi POS-ov stan u Nerežišćima, kao i u nezakonitosti kod prenamene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko 2015.

Pod istragom USKOK-a našla se i Gabrijela Žalac zbog skupocenog "mercedesa E 220" i zašto je cena najma auta bila upola manja od uobičajene.

Novinar Drago Hedl otkrio je kako je bivši ministar Tomislav Tolušić u imovinskoj karti prijavio upola manju kvadraturu kuće u Virovitici i da je radove na kući izvodila kompanija kojoj je Tolušić, dok je bio župan, davao milionske poslove.