U OVOM slučaju ne postoji pobednik, ni gubitnik, pronađena je sredina. Nije moguće da smo obojica pobedili, niti izgubili. Što se tiče opozicije u Republici Srpskoj, oni su izradili plan u vezi NATO puta BiH. Dodik može samo da prihvati redukovan plan i besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik.

Tako predsednik SDA Bakir Izetbegović komentariše reakcije koje su usledile posle postizanja sporazuma za formiranje vlasti na nivou BiH, među kojima se izdvojo stav da su tim dogovorom on i Dodik i izgubili i pobedili.

Pročitajte još - BiH konačno dobija vlast!

Govoreći o saradnji sa NATO, Izetbegović je naveo da je članom 3 sporazuma definisano da će se raditi po Ustavu, zakonu i ranijim odlukama Predsedništva BiH:

- BiH je u akcionom planu za članstvo u NATO (MAP). I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Mislim da treba da radimo na kompromisima, redukujemo planove, da budu prihvatljivi za sve, ali i za NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari.

On kaže da je sa američkim ambasadorom razgovarao u vezi sa godišnjim nacionalnim planom saradnje sa vojnom alijansom:

- Šefik Džaferović i ja smo o tome razgovarali s američkim ambasadorom, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje, i oni su zadovoljni.

Pročitajte još - Dodik: Koalicioni partneri saglasni o Sporazumu

Inače, dogovor za formiranje vlasti u BiH predviđa da Savet ministara bude imenovan u roku od 30 dana ili dokument - ne važi. Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik upozorio je u četvrtak da će ta država ući u duboku krizu ako se ne uvaže rokovi. On je, ipak, optimista i smatra da će Savet ministara biti formiran u narednih meseca dana, pod uslovom da potpisnici sporazuma pokažu političku volju.