SUKOB Demokrata i Demokratskog fronta, zbog osnivanja privremenog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i postignuti kompromis sa DPS se nastavlja, pa dok DF tvrdi da su Demokrate u koaliciji sa DPS i da nisu više opozicija, iz partije Alekse Bečića stižu optužbe da upravo DF radi po principu "ne" Evropi, "da" vladajućoj partiji. Dok je "rat" dveju partija doveo u pitanje formiranje tehničke vlade i uskomešao kompletnu opoziciju, zadovoljno trljaju ruke jedino predstvanici Evropske unije i vladajući DPS. Tim povodom oglasili su se i analitičari, ali i iz pokreta "Odupri se" koji je sve opozicione partije pozvao u sredu na zajednički sastanak.

Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore povodom najnovije podele, poručio je da "opozicija mora insistirati ili na tehničkoj vladi ili na bojkotu izbora". Pozvao je kolege iz DF i SDP da povuku svoje predstavnike iz skupštinskog Odbora za izbore, čime bi sve vratili na početak i u hitnoj proceduri se izborili za ravnopravne startne pozicije.

- Samo naivni mogu pomisliti da je ovom ujdurmom i deo opozicije nešto dobio, te da je DPS poklekao. Jasno je kao nikada pre da je vladina većina uz pomoć evropskih zvaničnika opet nadigrala sve nas - zaključuje Danilović. - DPS je prihvatio jednodnevno poniženje, ali je dobio, ipak, ono što je tražio - posvađanu opoziciju i čist politički prostor ispred sebe.

Politički analitičar dr Srđan Vukadinović smatra da su sukob i netrpeljivost unutar opozicije mnogo jači nego što su sukob opozicije i vlasti.

- U sukobu su Demokrate i DF, ali i Demokrate i Socijaldemokratska partija. Ti sukobi su mnogo veći nego što je netrpeljivost opozicije prema Demokratskoj partiji socijalista. Jasno je sada da nema ništa od tehničke vlade ili neke vlade izbornog poverenja.

Demokrate imaju problem pošto ponovo izlaze sa svojim maksimalističkim zahtevima, i neće moći da se ponašaju politički korektno zbog tih zahteva. Ne očekujem da će rad odbora, ako svi uđu u njega, trajati ni mesec dana - smatra Vukadinović.

Da je dogovor Demokrata i DPS pozitivan iskorak, smatra Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

Pročitajte još: Duško Marković: O Crnoj Gori odlučujemo u njoj

- Time se ovo telo, koje je praktično bilo klinički mrtvo, revitalizuje i otvaraju se ozbiljne šanse da opozicija utiče na uspostavljanje okvira za poštene izbore, čiji legitimitet i legalnost niko neće sporiti - kazala je Uljarevićeva, dodajući da se iz pratećih reakcija videlo da su se mnogi unervozili zbog postizanja dogovora o pripremi izbornih reformi. - Na jednoj strani, opoziciona prizma nadvladala je ono što je realna procena mogućnosti ovog inoviranog odbora. Na drugoj strani smo imali i one koji su bili trbuhozborci vlasti spinujući priču, kroz komentare, o navodnom dogovoru DPS i Demokrata, a sve u pokušaju da minimizuju štetu za sam DPS i da DPS, a ne opoziciju, predstave kao pobednika ove faze.

POZIV NA DOGOVOR

IZ pokreta "Odupri se" pozvali su svih 39 opozicinih poslanika, potpisnika sporazuma, na zajednički sastanak u sredu. Predstavnici pokreta podsetili su da se sporazumom zahteva korenita promena sistema u Crnoj Gori, te premijeru Dušku Markoviću poručili da se "svet ne vrti oko kongresa DPS".

- Ne interesuju nas njegove nepristojne ponude, već ćemo mi biti ti koji će postavljati uslove o organizovanju prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori, kako smo rekli i ambasadoru EU u Crnoj Gori, Aivu Oravu - poručili su iz pokreta.