TOKOM turističke sezone je, tradicionalno, više ljudi, pa i novca u opticaju, a to znači da se - po podacima Centralne banke - u platnom prometu češće pronalaze i lažne novčanice.

- S obzirom na to da je kraj leta još daleko, rano je da sumiramo rezultate, ali je već izvesno da ova sezona neće biti izuzetak po pitanju pojave falsifikata veoma dobre izrade, izrađenih mahom u inostranstvu - kaže Mila Kontić, šef Nacionalnog centra za borbu protiv falsifikata.


PROČITAJTE JOŠ: Na rizortu radi 1.500 radnika

Stručni tim Centralne banke Crne Gore je od početka godine obradio 218 krivotvorenih novčanica, ukupne vrednosti 15.615 evra, a - osim evropske valute - kao i lane, pronađeno je i pet novčanica od po stotinu dolara.

- U poređenju sa istim periodom prošle godine, broj obrađenih falsifikovanih evra je veći za 32 odsto. Najčešće pronalazimo lažne novčanice od 50 evra i njih je od januara ukupno bilo 119. Osim toga, falsifikuju se i apoeni od 20 i 100 evra, ali i kovanice, odnosno metalni novac - precizira Mila Kontić.

Da bi se prepoznao lažni novac, neophodno je znati zaštitne karakteristike novčanice, poput vodenog žiga, niti, poklapajućih detalja, presijavajuće trake, mastila koje menja boju...

- Građanima savetujemo da prvenstveno obrate pažnju na kvalitet papira, te da nad izvorom svetlosti pogledaju zaštitnu nit i vodeni žig koji tada moraju biti jasno vidljivi. U slučaju sumnje u autentičnost novca, podsećamo, dužni su da obaveste Upravu policije koja će takve banknote u daljem postupku proslediti na tehničku analizu Centralnoj banci - precizira šef pomenutog Nacionalnog centra.


Na pojavu sumnje, kaže, moguće je ući u bilo koju poslovnu banku i na specijalizovanom aparatu proveriti da li je novac pravi.


PROČITAJTE JOŠ: Zakupcima će biti oduzeta plaža ako ne budu poštovali ovo pravilo

ZAPREĆENE KAZNE

IZ Centralne banke Crne Gore poručuju da u Crnoj Gori nema poznatih kapaciteta za proizvodnju falsifikata, ali upozoravaju na to da Krivični zakonik propisuje sankcije i za one koji lažni novac stavljaju u promet. Pored globe, njima sleduju i zatvorske kazne do godinu dana.