Lider Demokrata Aleksa Bečić uputio je pismo ambasadorima zemalja i šefu Delegacije EU u Podgorici povodom zbivanja u Kotoru

- Ukoliko se na primeru Kotora legitimiše "kafanska pajser" demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija.

Ovo je deo pisma Alekse Bečića predsednika Demokratske Crne Gore, najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u opštini Kotor, ambasadorima zemalja EU i ambasadoru EU u Podgorici Aivo Oravu, kojim ih upoznaje "sa dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi naš drevni grad pod zaštitom UNESKO, a koja je prouzrokovana kontinuiranim, višemesečnim, nezakonitim, neustavnim, jednom rečju - protivpravnim delovanjem Demokratske partije socijalista i njenih partnera, a za šta pomenuti imaju punu podršku Vlade Crne Gore, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabeleženo u novijoj političkoj istoriji".

- Koristim priliku da vas zamolim da u meri svojih mogućnosti, pomognete sprečavanju daljeg protivpravnog delovanja predstavnika DPS, kao i Vlade Crne Gore, koja nepostupanjem u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom, omogućava dalju pravnu hajdučiju, kaže Bečić i podseća da su 2016. godine građani i građanke Kotora, i pored neravnopravnih uslova i antidemokratskog ambijenta, ipak ukazali većinsko poverenje opozicionim partijama sa državnog nivoa, koji su na bazi ove nesporne činjenice uspostavile vlast početkom 2017. godine.

Pročitajte još: Aleksa Bečić reizabran za predsednika Demokratske Crne Gore

- Međutim, nakon dve godine, izdajom i političkom prodajom jedne partije i njenih odbornika, DPS je protivpravno krenuo u prekrajanje izborne volje građana. Prvo je nezakonito smenjen predsednik Opštine Vladimir Jokić, što je potvrdila presuda Upravnog suda. Zatim je, i pored presude Upravnog suda, pokušana ponovna smena predsednika Opštine, što je osujećeno pravovremenom reakcijom, u skladu sa zakonom, čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kotoru. Nakon toga, i pored činjenice da je predsednica Skupštine u skladu sa Zakonom i Poslovnikom zakazala sednicu SO za 10. jul, grupa odbornika DPS i njihovih partnera je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku SO, na sastanku u hotelu donela odluku da smeni predsednicu Skupštine, što je način delovanja i odlučivanja svojstven samo afričkim plemenima. Vrhunac protivpravnog delovanja i pravnog nasilja predstavnika DPS i njihovih partnera jeste nezakonito uklanjanje pečata sa službenih prostorija, obijanje brave i nasilni ulazak u prostorije SO Kotor, što ne pamti crnogorska politička pozornica. Protiv odgovornih lica zbog počinjenih krivičnih djela su podnešene krivične prijave od strane čelnika Opštine Kotor - piše Bečić i podseća da se Crna Gora nalazi u ugovornom odnosu sa EU, kao zemlja kandidat, kao i da su upozorenja u odnosu na nedovoljne rezultate u oblasti vladavine prava gotovo svakodnevna poruka sa međunarodnih adresa.

- Samim tim, ukoliko se pokaže tolerancija i na bilo koji način, činjenjem ili nečinjenjem, odnosno uzdržavanjem, legitimiše politička korupcija, prekrajanje izborne volje, nezakonito smenjivanje opozicionih predsednika Opština, ''kafanska'' i ''pajser'' demokratija, ''koverte'', ''snimci'', ''lične karte'', onda se zaista postavlja otvoreno pitanje da li nam je uopšte potreban višepartisjki sistem i da li borba za demokratiju ima smisla u Crnoj Gori - piše Bečić ambasadorima EU, povodom nečuvenog pravnog nasilja u Kotoru.