U SELU Kovač, tridesetak kilometara od Pljevalja blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom, pored samog magistralnog puta Pljevlja - Metaljka do temelja je izgorela stara seoska kuća Milana Čolovića.

Kako je kazao Čolović, kuća je više puta bila stecište migranata koji preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine žele da dođu do zemalja Zapadne Evrope. On smatra da je njegova kuća zapaljena iz nehata nakon boravaka grupe migranata.

- To je stara kuća koja je bila opremljena i koju smo redovno posećivali i pre toga što smo izgradili novu stotinak metara niže od puta. Prilikom svake posete nalazili smo obijena vrata, a sve više stvari je nedostajalo. Kada me je u sredu ujutro pozvao komšija Radisav Dajević i kazao da mi se kuća pretvorila u buktinju pozvao sam policiju, ali šta su oni u tom trenutku mogli da pomognu - kazao je Čolović.

On je rekao da je i ranije primetio da migranti koji borave noću po štalama i magazama i starim kućama, lože vatru na podu, pa je zbog toga ostavio šporet kako ne bi morali da pale vatru nasred kuće.

Pročitajte još: POŽAR KOD BARA: Vatra zahvatila porodičnu kuću, povređen starac

- Mislili smo da će ove godine biti manje migranata, ali njih ima više. U strahu sam kako da sačuvam novu kuću iako sve više vremena provodimo u selu i zato apelujem na sve koji mogu da pomognu meštanima u graničnom pojasu - kazao je Čolović.

SVE ČEŠĆI PROBLEMI

VELIKI broj stanovnika rubnih područja opštine Pljevlja koji gravitiraju prema BiH, odnosno Republici Srpskoj, sve češće se suočava sa problemima koje im pričinjavaju ilegalni migranti kojima su Pljevlja postala nezaobilazna destinacija na ruti koja iz Grčke vodi preko Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske. Oni se ovde odmaraju, snabdevaju hranom, a onda, uglavnom noću, ilegalno, kroz šumu kreću preko granice.