ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

TAČNO u 20,55 sati na zagrebački aerodrom Dr. Franjo Tuđman sleteo je avion na redovnoj liniji iz Londona u kojem je bio Ivica Todorić u pratnji četvero policajaca nakon što su ga britanske vlasti izručile Hrvatskoj. ”Dobro se osećam, ali ne smem davati izjave jer sam pod tretmanom”, rekao je Todorić pre poletanja aviona za Zagreb.

Pročitajte još:Todorić o izručenju Hrvatskoj: Spreman sam na sve, pa i zatvor u Remetincu!

Sam postupak izručenja protekao je uz gorki ukus, jer je napravljen nepotrebni spektakl, nakon što Todorić nije uspeo da uveri britanske vlasti da ga iz političkih razloga ne izručuju Hrvatskoj. Naime, Todorić je prepraćen u Hrvatsku kao da se izručuje najopasniji kriminalac, ceo aerodrom je bio blokiran, a odmah po sletanju upućen je u pritvor u zatvor Remetinec. Istovremeno, njegovu suprugu su neki od neprofesionalnih novinara čekali da izađe iz toaleta, gurajući joj mikrofon u lice, pa je samo izručenje prošlo kao loše režirana tragikomedija u kojoj se nisu poštovala ljudska prava ni članova Todorićeve porodice, a sam Todorić, do juče najmoćniji čovek na Balkanu bio je do kraja ponižen. I sve šta se događalo u avionu bilo je ispod svakog nivoa, a putnici koji su bili na redovnoj liniji gotovo su silom isterani iz aviona kada je sleteo na pistu u Zagrebu. Na njih su vikali pripadnici obezbeđenja, što je stvorilo krajnje mučne scene, gotovo nedoživljene na zagrebačkom aerodromu.

Inače, na letu do Zagreba Todorić je čitao britanske novine i bio je odvojen od ostalih putnika. Mnogi od njih prolazili su kraj tog dela kako bi ga videli, a snimanje nije bilo dopušteno.

Todorić je pre godinu dana napustio Hrvatsku nakon što je istražni sudija protiv njega, njegova dva sina i još 12 menadžera Agrokora pokrenuo istragu, tvrdeći da su oštetili kompaniju za 218 miliona dolara. Istražni zatvor određen je samo za Todorića, koji je u međuvremenu otišao u London tvrdeći da je na službenom putu.

Istražni zatvor određen je kako bi se ispitali svi svedoci, a sada je preostalo samo njih dvoje, pa se pretpostavlja da Todorić ipak neće dugo biti u Remetincu. Tamo ga je čekala jednokrevetna ćelija posebno preuređena za takve prilike, a uručiće mu se i sudsko rešenje o istrazi. Već se danas očekuje da bi mogao biti doveden u tužiteljstvo kako bi se nastavio proces utvrđivanja da li je odgovoran za slom kompanije.

MA KAKVO BOGATSTVO?

Nemojte mi sa tim bogatstvom, kakvo bogatstvo? Sve je to bilo od kompanije, kakvo bogatstvo”, rekla je uzrujana Vesna Todorić brojnim novinarima uoči izručenja svog supruga Hrvatskoj.