NEDAVNO formirani klaster proizvođača sa Cetinja - "Crnogorski pršut", priprema proizvođačku sertifikaciju i dokumentaciju za registraciju tog brenda u Briselu, saopštio je Dragan Martinović, vlasnik kompanije "Marteks". Đetići su angažovali eksperte sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu da im pomognu u realizaciji ovog projekta.

- Imaćemo evropsku zaštitu proizvoda - uveren je Martinović, koji podseća da su proizvođači sa Cetinja bili primorani da pokrenu registraciju brenda crnogorski pršut jer nisu mogli da se dogovore oko geografskog područja sa Udruženjem njeguških specijaliteta.

Pročitajte još - NATO pršut ne miriše

Dilemu je otklonilo Ministarstvo ekonomije pa će njeguškim pršutom moći da se zove samo onaj pršut koji se proizvede na Njegušima, dok je ostalim proizvođačima taj naziv zabranjen. Građani će proizvod moći da prepoznaju po individualnom logotipu. Međutim, kako Crnogorci ne proizvode autohtonu svinju, već koriste sirovinu iz Holandije, Mađarske, Rumunije, Belgije i Srbije, zaštita na nacionalnom nivou sprovodi se preko aplikacije na nivou Evrope. Iz Ministarstva su podsetili da je zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu Državne zajednice Srbije i Crne Gore, dok se od obnove državne nezavisnosti ulažu veliki napori da se njeguški pršut zaštiti po crnogorskom zakonodavstvu, koje je usaglašeno sa standardima Evropske unije.

Njeguški pršut je dobio NATO sertifikat, ali do sada nijedan komad nisu omirisali pripadnici stranih vojski! Pravila nalažu da se posle dobijene kodifikacije svaka crnogorska kompanija koja se bavi proizvodnjom pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda pojavljuje u jedinstvenoj NATO bazi podataka, što je trebalo da znači da ona kao dobavljač može biti pozvana na javne i poverljive tendere. Brodovi Alijanse uplovljavaju u crnogorske luke krcati hranom koju prihvataju u Španiji, Italiji, Sloveniji i drugim zemljama, pa im očigledno crnogorski proizvodi nisu potrebni, što proizvođačima predstavlja veliki problem. Očekuje se da se sa briselskom registracijom ipak stanje promeni nabolje.

Pročitajte još - Zaštićene crnogorska pršuta i stelja

Iako Crna Gora obiluje proizvodima, u njoj su do sada zaštićeni geografskom oznakom i oznakom porekla samo: njeguški pršut, pljevaljski sir, goveđa pršuta i goveđa stelja. Uzalud ruža vetrova i sudari primorske i planinske klime podno Lovćena, koje izoštravaju miris i ukus čuvenog njeguškog pršuta, kada ga NATO i zemlje EU još "zvanično" nisu omirisale. Prošla je godina od kada su Crnogorci u vojnim redovima Alijanse, ali pršut koji se sprema i suši u Njegušima još uvek čeka da se nađe na trpezama moćnih zemalja.

TRADICIJA

Njeguški pršut se priprema u okviru kompanije "Marteks". Prerada se obavlja na tradicionalan način koji zadovoljava sve evropske standarde. Prerada se obavlja uz mašinsko soljenje, kako bi proizvod zadovoljio salinitet od četiri odsto. Nijedan začin se ne stavlja osim morske sole, a suši se na dimu od bukovog drveta i na vazduhu.