U manastiru Reževići nadomak Petrovca, postoji dokumentacija koja potvrđuje da su Karađorđevići otkupili "svaki pedalj zemlje", - kazao je u Budvi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Imovinu kraljevske porodice Karađorđević koja je oteta neposredno posle Drugog svetskog rata, prirodno treba vratiti vlasnicima, ali i svima drugima kojima je uzeta imovina odlukama komunističkih vlasti druge Jugoslavije. - Oteto je prokleto, pa ga valja vratiti, i Karađorđevićima, i, ako nešto imaju, potomcima Franja Josifa, i Petrovićima, i naravno običnim građanima - dodao je Amfilohije. Prem njegovim rečima komunisti su oduzimali za narod i onda je to bilo razumljivo, ali su sada "neokomunisti" to privatizovali. To je nova buržoazija, koja je sve prisvojila.

Ova izjava crnogorskog vladike data tokom nedelje koja ostaje za nama, dolazi u vreme kada je aktuelizovan slučaj imovine jugoslovenske i srpske dinastije Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Prestolonaslednik Aleksandar i njegova supruga Katarina, traže već poduže da im se vrati vila "Miločer", nekadašnja letnja rezidencija pomenute dinastije, pomoćni objekti, kao i zemlja u Miločerskom parku i na Svetom Stefanu.

Pročitajte još: Reževići: Zabranili obnovu hrama

Zahtev za povraćaj imovine pravni zastupnici Karađorđevića su podneli poodavno. Komisija za povraćaj i obeštećenja opštine Budva je 2007. godine odbila zahtev, a potom je to učinila i Regionalna komisija za povraćaj u Baru, ističući da ne postoji crnogorski akt kojim je sporna imovina oduzeta. A ona je oduzeta odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ 8. marta 1947. godine. Usledila je žalba drugostepenom organu, a advokati Karađorđevića kažu da će, ukoliko crnogorski sudovi ne usvoje zahtev, pravdu tražiti u Strazburu.

Karađorđevići su kupili zemlju od meštana uglavnom, a kraljica Marija je u letnjikovac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara. Gradnja je finansirana iz državne blagajne. Posle rata letnjikovac je pretvoren u hotel "Miločer" u kojem je povremeno boravio i Josip Broz, primajući tu strane državnike.

Pročitajte još: Crnogorci otimaju Ostrog od SPC

U međuvremenu su hoteli "Vila Miločer" i "Kraljičina plaža", koja je sagrađena osamdesetih godina na zemljištu koje traže Karađorđevići, izdati u zakup grčkoj kompaniji "Adrijatik propertijes" na 42 godine.

Manastir Reževići


PODELA IMOVINE

IZ Vlade Crne Gore su upravo saopštili da će tokom ove godine doći do privatizacije u HG "Budvanska rivijera", koja je u državnom vlasništvu. Preduzeće će biti podeljeno na dva dela. Na prodaju će biti hoteli "Mogren" i "Aleksandar" u Budvi, Turističko naselje Slovenska plaža u ovom gradu, i hoteli "Kastel lastva" i "Palas" u Petrovcu. U državnom vlasništvu će ostati grad-hotel Sveti Stefan i "Vila Miločer".