TEK što je otvorena onlajn aplikacija na sajtu Državne izborne komisije preko koje se mogu proveriti potpisi podrške predsedničkim kandidatima pokazale su se brojne zloupotrebe. Falsifikovani su potpisi čak i nekih funkcionera Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, koji su navodno dati kandidatima Prave Crne Gore Marku Milačiću i privredniku Vasiliju Miličkoviću!

- Skandal sa falsifikovanim potpisima podrške, koji je samo za neupućene iznenađenje, najnoviji je pokazatelj šta sve koristi režim kako bi obesmislio izbore i kako bi svojim glavnim protivnicima omogućio "konkurenciju" u vidu raznih autsajdera i avanturista. Ustavni sud je ukinuo odredbu o obaveznom potpisivanju podrške kandidatima za predsednika pred OIK, kako bi došlo do masovnog prepisivanja iz biračkog spiska, a samim tim i do poplave kandidata. Prepisivači su taj posao radili bahato, pa su zloupotrebili čak i imena poslanika i najistaknutijih aktivista DF-a - upozorio je Slaven Radunović, funkcioner ovog političkog saveza.


PROČITAJTE JOŠ:
CG: Penzioneri hrane unuke

Među "potpisnicima" našla su se i imena poslanika DF Jovana Vučurovića i Vere Bulatović, kao i predsednika mladih Nove srpske demokratije iz Nikšića Nikole Goranovića, porodice nekih funkcionera DF-a.

- Ovo je lakrdija, gde se bestidno falsifikuju čak i potpisi poslanika i odbornika. Svi imaju pravo da se bave politikom, ali niko nema pravo da krade, švercuje i faslifikuje ono najvrednije što čovek ima, a to je - ime, prezime i potpis - kaže poslanik Jovan Vučurović.

Na spisku su se našli i Demokrate Alekse Bečića. Predsedniku odbora u Plavu, Marku Vukoviću, falsifikovan je potpis podrške za predsedničkog kandidata Vasilija Miličkovića, a članu GO Đorđiju Rašoviću, falsifikat je urađen u korist kandidata Marka Milačića.

- Falsifikovali su se potpisi funkcionera Demokrata i u korist Hazbije Kalača, predsedničkog kandidata. To je urađeno na štetu Ersina Rastodera, odborničkog kandidata Demokrata u Petnjici - saopštavaju iz ove stranke. - Zašto se u obrascima za podršku predsedničkih kandidata ne traži obavezno broj lične karte kao za podršku listama za parlamentarne i lokalne izbore? Kažu da je u zakonu "slučajno" ostala reč "ili" (JMBG ili broj lične karte) umesto reči "i", pa za predsedničke izbore broj lične karte nije obavezan.


PROČITAJTE JOŠ:
Gradonačelnik Pljevalja platio kaznu i izbegao zatvor

Sekretar DIK-a Veljo Čađenović saopštio je da DIK nema zakonski osnov da pokreće postupak ako je nečiji potpis zloupotrebljen. Ocenio je skandaloznim raniju odluku Ustavnog suda da poništi član zakona kojim je predviđeno prikupljanje potpisa pred OIK.

Marko Milačić, foto Vijesti

OSUDA DPS

DPS je osudio ponašanje pojedinih kandidata za predsednika Crne Gore "koji su u odsustvu mogućnosti da prikupe dovoljan broj potpisa za kandidaturu pristupili falsifikovanju podataka".

- Ovakav potez dovoljno govori o njihovom moralnom i ljudskom kredibilitetu i integritetu ali i o političkom rejtingu, saopšteno je iz DPS. - Izražavamo uverenje da će nadležni državni organi na adekvatan način sankcionisati neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su na beskrupulozan način zloupotrebili podatke građana.


PODMETAČINA

PREDSEDNIČKI kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić (na slici) saopštio je da su potpise podrške za kandidaturu prikupljali volonteri stranke na terenu. Tvrdi da nije bilo prostora za zloupotrebu i smatra da je posredi podmetačina.

- Ko god vrši hajku na nas će odgovarati. Da li neko misli da smo toliko blesavi da bi falsifikovali potpise naših opozicionih kolega među kojima je i poslanik Jole Vučurović, kao i da je Vasilije Miličković blesav da falsifikuje potpise našeg funkcionera Vladislava Dajkovića - kazao je Milačić.