NIKŠIĆ - U slučaju da ovogodišnji popis stanovništva pokaže da je većinski jezik kojim se govori u Crnoj Gori srpski, biće zanimljivo videti reakciju zvanične Podgorice, koja se i 2003. godine oglušila o rezultate, ne priznajući volju čak 63,5 odsto građana.

Iako je do početka nove školske godine ostalo oko 120 dana, prosvetare, učenike i njihove roditelje muči neizvesnost da li će i dalje u školama crnogorski biti obavezujući, a srpski i ostali samo za one koji to posebno žele, uz uvođenje dva dodatna časa?

Zbog toga su u gužvi i u resornom ministarstvu gde još nema konkretnog plana.

- Ministarstvo je već pripremilo udžbenike i programe i svi učenici će biti obavezni da uče crnogorski kao službeni, dok će srpski, iako verovatno većinski, biti stavljen u status manjine. Uz nas su nauka i narodna volja. Ako se ništa konkretno ne uradi i ne promeni do 1. septembra, posle će biti kasno - upozorava Veselin Matović, jedan od 27 otpuštenih profesora srpskog jezika iz Nikšića.

- Sada je najveća odgovornost na političkim strankama koje su u svoje programe upisale kao prioritet zaštitu imena srpskog jezika u Crnoj Gori - dodaje Matović.

- Ako smo mi svojevremeno bacili dnevnike i sedam godina živimo bez hleba, onda neka i oni preduzmu radikalne mere u vidu napuštanja Skupštine ili organizovanja raznih vidova bojkota poslanika, intelektualaca i roditelja - kaže naš sagovornik.

Pozivajući se na još nezvanične podatke, profesor Matović, kaže da neki pokazatelji govore da se 50 odsto stanovnika Crne Gore izjasnilo da govori srpskim jezikom.

- Među njima su i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. I upravo su oni naš najjači argument u borbi sa onima koji svoju priču zasnivaju na identitetu jezika i nacije, jezika i države -kaže Matović.

Iako je ministar prosvete najavio kako će vlada od nove školske godine omogućiti svim učenicima u Crnoj Gori da nastavu slušaju na svom maternjem jeziku, to se izgleda neće desiti. Jer, nije prošlo ni pola dana, a taj isti čovek u crnogorskoj Skupštini saopštio je da za njega ništa neće značiti rezultati popisa, glasno poručujući da on unapred neće priznati većinsku volju naroda!

- Uz to, dodao je nesvakidašnji “biser”, nazivajući crnogorski jezik državnim. Ne samo što crnogorski nameće kao službeni, nego ga čak unapređuje na još viši nivo. A za taj termin ni ja, niti bilo ko drugi koji se bavi pitanjem jezika još nije čuo - dodaje Matović.