PODGORICA - Četiri dana pre završetka popisa, u Novoj srpskoj demokratiji tvrde da će Srba biti za 3 odsto više od popisanih pre osam godina, kada ih je upisano 32 odsto, a da je onih koji govore srpski jezik više od 50 odsto, u odnosu na 63 odsto sa proteklog popisa.

- Mi stojimo iza ove tvrdnje koja je bazirana na reprezentativnom uzorku od 10 odsto crnogorskih građana - kaže za “Novosti” Andrija Mandić, lider opozicione Nove srpske demokratije.

Ovo je bilo moguće jer je Nova pre popisa uspela da izdejstvuje da svakom građaninu ostane kopija popisnog listića.

JEZICI U CG (prema popisu 2003.)
* Srpski: 393.740 (63,49%)
* Albanski: 32.603 (5,26%)
* Bošnjački: 19.906 (3,21%)
* Bosanski: 14.172 (2,29%)
* Hrvatski: 2.791 (0,45%)
* Romski: 2.602 (0,42%)

- Imajući u vidu diskriminatorsku politiku crnogorske vlade prema srpskoj populaciji, mi kao politički predstavnici Srba morali smo da učinimo nešto da sprečimo eventualno falsifikovanje rezultata - kaže Mandić

Lider Nove naglašava da će njegova partija insistirati da se popisni listići obrade što pre.

- Svako odlaganje, a rezultati su najavljeni tek za šest meseci, stvara dodatnu sumnju da će vlast i Zavod za statistiku falisifikovati rezultate popisa na štetu Srba i srpskog jezika - kaže Mandić.

Popis u Crnoj Gori počeo je 1. aprila, traje još tri dana, a prethodile su mu kampanje o načinu izjašnjavanja. Predsednik Narodne stranke Predrag Popović, kome je MUP Crne Gore oduzeo crnogorsko državljanstvo i sva dokumenta jer poseduje srpsko državljanstvo, tvrdi da je taj potez imao za cilj da prestraši pripadnike srpskog naroda.

Da popis ne teče baš glatko, ukazuje i dopis koji je direktor MINSTAT Gordana Radojević uputila popisivačima. Ona tvrdi da je tokom popisa povećan broj ulazaka u Crnu Goru, na graničnim prelazima i do sto odsto i da se radi uglavnom o ljudima koji imaju vikendice i dolaze da bi bili popisani.