PODGORICA - Gazda poljubio psa koji je ujeo popisivača. Takav slučaj, zabeležen u Pljevljima, jedan je od retkih incidenata u prvoj nedelji popisivanja stanovništva u Crnoj Gori. Svih 3.700 popisivača, prema zvaničnoj oceni, normalno rade svoj posao, a građani pokazuju i gostoprimstvo i želju da doprinesu da popis bude uspešan.

Politička propaganda, međutim, ne jenjava.

Za “ubeđivanje” građana kako da odgovore na tri “identitetska pitanja” (o nacionalnosti, veri i jeziku) koriste se sva sredstva, od TV spotova, bilborda i letaka, do plasiranja u javnost raznih tema koje bi mogle uticati na opredeljenje. Meta su, pre svega, stanovnici koji se lome po već “tradicionalnom” osnovu - da li su Srbi ili Crnogorci, ali i pripadnici islamske veroispovesti, pred kojima je dilema da li će se pisati kao Bošnjaci ili kao Muslimani.

Za takvu kampanju koristi se svaki detalj, poput izjave patrijarha Irineja “Novostima” o crnogorskoj naciji i tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je iz vladajućih krugova protumačena kao “mešanje sa strane”. Ili: naizgled rutinska odluka odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića da podrži predlog novog poslovnika SO Podgorice, u kojem stoji da je službeni jezik “crnogorski”, bila je dovoljna za novinski naslov: “Guberinić za crnogorski”! Kako je Narodna stranka upravo jedan od političkih činilaca koji se najviše zalaže za prava srpskog naroda i bori se protiv diskriminacije srpskog jezika, jasno je da takvo tumačenje može uticati na građane ili, makar, zbuniti nekoga.

- Zaludno je, izgleda, objašnjavati da je službeni jezik preciziran višim aktom, statutom SO, i da na ovakav način upravo srpski jezik kao “jezik u službenoj upotrebi” opstaje u radu parlamenta glavnog grada, što veoma smeta SDP - kaže Guberinić. - Mogu samo da vas zamolim da, kao demanti, objavite kopiju moje popisnice, iz koje se vidi i da sam Srbin i da mi je maternji jezik srpski...

Na statističke rezultate će se, međutim, sačekati još neki mesec, a do 15. aprila, kada se popis stanovništva završava, potrajaće, očito, politička bitka - do poslednjeg građanina.