PODGORICA - Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori u pretpopisnoj kampanji pretvorio se u nacionalno, versko i jezičko prebrojavanje. Iako je iz crnogorskog Zavoda za statistiku i međunarodnih organizacija naglašavan statistički značaj popisa, u Crnoj Gori to ne može bez politizacije.

Iz budžeta je za popis izdvojeno 3,2 miliona evra, a radiće 3.700 popisivača. Svaki građanin i državljanin Crne Gore ima zakonsku obavezu da odgovori na pitanja popisivača. Kao i na prethodnom popisu 2003. u popis će ući svi crnogorski državljani koji imaju boravak van države kraći od godinu dana. Na pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, građani mogu odgovoriti i sa “ne želim da se izjasnim”.

Iz popisnih listića i objašnjenja MONSTAT-a nije jasno kako će se utvrđivati broj i struktura vikend-stanova i kuća, kao i onih u kojima niko ne živi. Svi odgovori građana u popisu biće zaštićeni, smatraće se anonimnim i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Od 17. do 24. aprila sprovešće se kontrola popisa u svim opštinama, na slučajno odabranim domaćinstvima, radi provere rada popisivača. Prve rezultate popisa Monstat će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa, a konačne od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine.


TADIĆ: SLOBODNO SE IZJASNITE
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić pozvao je u četvrtak sve građane zemalja regiona u kojima se održava popis, da se, u skladu sa savremenim evropskim standardima i vrednostima, slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti:

- U savremenom svetu svaki čovek ima pravo na slobodno izjašnjavanje o svom identitetu, pravo na svoj jezik i pismo, na svoju kulturu, i uveren sam da će i ovoga puta ta civilizacijska i evropska vrednost biti poštovana. Sve zemlje regiona su potpisnice odgovarajućih povelja i konvencija SE kojima se štite ta prava. Pripadnici srpskog naroda u zemljama u regionu lojalni su državama u kojima žive, i tako će biti i ubuduće.